Стала біоенергетика: досвід малих міст України.

Досвід використання біоенергії м. Борислав
(за матеріалами науково-практичного семінару)

bioenergy2 квітня 2021 р. відбувся другий науково-практичний семінар за участю представників міської ради м. Борислав, Національного лісотехнічного університету України (НЛТУ України) і Федерального Інституту снігу, лісу і ландшафту (WSL), м. Бірменсдорф, Швейцарії, присвячений питанням використання біоенергії для задоволення потреб українських містечок.

Цьогорічний захід відбувся в дистанційному режимі в межах дисципліни «Стала біоенергетика», започаткованої в минулому навчальному році для студентів-магістрантів різних спеціальностей трьох науково-навчальних інститутів (екологічної економіки та менеджменту; лісового і садово-паркового господарства, деревообробних і комп’ютерних технологій і дизайну). Викладання дисципліни забезпечує кафедра екологічної економіки (проф. Соловій І.П., доц. Загвойська Л.Д., доц. Максимів Л.І.).У викладанні дисципліни беруть участь також професори Лавний В.В. і Кійко О.А. 

Метою семінару було ознайомлення студентів і викладачів НЛТУ України з реаліями переходу до відновних джерел енергії в контексті пом’якшення зміни клімату, досвідом використання біоенергії в м. Борислав, а також напрацювання рекомендацій щодо стратегії переходу міст до сталої біоенергетики в контексті декарбонізації економіки України.

З привітальними словами до учасників звернулись: від Бориславської міської ради заступники міського голови п. Садлівський Р.С. (перший заступник) і Гарасимів Р.В., від НЛТУ України – проректор з наукової роботи проф. Лавний В.В., а від WSL – керівник наукової програми «Зелена енергія» д-р Астрід Бйорнзен-Гурунг.

Семінар складався з двох частин. У першій частині викладачі, аспіранти і студенти ознайомилися з досвідом використання біоенергії у м. Борислав. Перед присутніми виступили: директор КП «Бориславтеплоенерго» Дубас Б.С., керівник Центру екології, туризму та сталого розвитку Цайтлер М.Й., спеціаліст відділу розвитку міста Заікіна М.А., директор ЗЗСО № 9 Новицька Г.Б. У роботі семінару взяли також участь директор КУ «Центр професійного розвитку педагогічних працівників», Качмарчик Е. З. - начальник відділу освіти Бориславської міської ради та інші представники.

Заслухавши  доповіді фахівців-практиків, студенти під керівництвом доц. Загвойської Л.Д. підготували і представили результати SWOT-аналізу переходу до сталого використання біоенергії в м. Борислав. Доц. Загвойська Л.Д. заздалегідь підготувала навчальні матеріали по SWOT-аналізу і на лекційному занятті ознайомила з ними студентів. Таким чином, було створено теоретичне підґрунтя для напрацювання сильних і слабких сторін, можливостей і загроз для розроблення енергетичної стратегії міста. Використання інструментів ZOOM дозволило організувати одночасну роботу трьох груп студентів, а решті учасників – обговорити плани подальшої спільної діяльності.

Цей новий для нас спосіб організації і проведення навчального процесу у віртуальному просторі урізноманітнив методику подачі матеріалу, з одного боку, а з другого – дав змогу реалізувати проблемно-орієнтований підхід до навчання, поєднавши потреби практики з теоретичними  напрацюваннями. Плануємо продовжити практикувати такі семінари з представниками органів місцевого самоврядування інших містечок Західної України як ефективне доповнення і збагачення інструментальних, інтерактивних підходів до організації навчального процесу та наукових досліджень. Для цього нам потрібна технічна підтримка відповідних служб університету.

Семінар став продовженням співпраці між НЛТУ України та Бориславською міською радою, угоду про яку було підписано у лютому минулого року після завершення першого семінару, який проходив у затишних стінах міської ради м. Борислав. Слід зазначити високий організаційний рівень підготовки обох семінарів представниками Бориславської міської ради. Заслуговує поваги якість технічного супроводу заходів фахівцями міськради. 

Висловлюємо також подяку студентам і аспірантам кафедри, які долучилися до роботи семінару. Особлива подяка - доктору філософії В. Соловію за бездоганний технічний супровід і фахову інформаційну підтримку.

Л. Максимів, Л. Загвойська, доценти кафедри екологічної економіки

Last modified on Вівторок, 13 квітня 2021 10:59

logo nltuНАЦІОНАЛЬНИЙ
ЛІСОТЕХНІЧНИЙ
УНІВЕРСИТЕТ
УКРАЇНИ

 

 

© 2023 НЛТУ України

Адреса

  79057, м.Львів,
    вул. Ген.Чупринки, 
103
(032) 237 80 94,
    (032) 237 79 88
nltu@ukr.net
www.nltu.edu.ua
 f  facebook.com/nltu.edu.ua

Підтримка

Центр комунікацій

Матеріали, пропозиції та побажання надсилайте на електронну адресу site@nltu.edu.ua

При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.

JoomShaper