Кафедра лісових машин розвиває міжнародну співпрацю

 

17-20 вересня 2023 року відбулася XIІ традиційна міжнародна наукова конференція під назвою “Мобільні енергетичні пристрої - Гідравліка - Навколишнє середовище - Ергономіка мобільних машин”, організована кафедрою екологічних та лісових технологій факультету техніки Технічного університету у Зволені (Словацька республіка). Конференція проходила у приємній атмосфері оздоровчого комплексу Hviezda, розташованого в курортному місті Дудінце мальовничого Бансько­бистрицького краю Словаччини.

Представники університетів Польщі, Словаччини та України прийняли запрошення та приїхали на цьогорічну зустріч, загалом 30 учасників. Україну представляли науковці кафедри лісових машин Національного лісотехнічного університету України: завідувач кафедри ЛМ доц. Стиранівський О. А., проф. Мачуга О. С., доц. Шевченко Н. В. та асист. Щупак А. Л.

 

1 mk 27 09 23

 

2 mk 27 09 23

3 mk 27 09 23

 

Доповідачі презентували свої університети та знайомили з результати наукової роботи за різними тематиками:  лісотранспортна інфраструктура; ергономічні аспекти та інноваційні рішення роботизації в лісовому господарстві; теоретичні та експериментальні дослідження у сільському господарстві; ефективність машинної лісозаготівлі в гірських умовах, ергономіка мобільних машин тощо. Викладачі кафедри лісових машин  представили дві доповіді: “Обґрунтування типажу машин для заготівлі деревини на підприємствах лісової галузі України”, де умотивовувався перехід на машинний спосіб заготівлі деревини багатоопераційними лісовими машинами з урахуванням природних і експлуатаційних умов заготівлі в Україні, та “Експериментальні дослідження процесу колієутворення на ґрунтовій поверхні за результатами багаторазового проходження пневматичних шин”. Остання доповідь містила опрацьовані результати експериментальних досліджень, виконаних разом з викладачами та інженерами кафедри екологічних та лісових технологій факультету техніки Технічного університету Зволена у рамках програми Erasmus+. Викладена у обох доповідях проблематика викликала жваву дискусію та обговорення.

4 mk 27 09 23

 

 

5 mk 27 09 23

6 mk 27 09 23

 

Невимушена атмосфера та дружнє середовище конференції дозволило обмінюватися взаємними знаннями та думками з вирішених наукових завдань, а також дало змогу представити результати своєї роботи та почути думки експертів з інших наукових осередків. Атмосфера конференції сприяла товариським розмовам та налагодженню нових контактів між окремими учасниками конференції.

У рамках реалізації культурно-пізнавальної програми учасники конференції відвідали селище-музей Себехлеби  (словац. Sebechleby)  в  окрузі  КрупінаБанськобистрицького краю. Це типове виноробне село, до якого належать хутори Стара та Молода Гора (Stará a Mladá Hora), де завжди радо вітають туристів, які поряд з екскурсією до місцевої експозиції музею можуть скуштувати традиційні національні страви, головним чином гарне вино, якістю якого по праву пишаються місцеві мешканці.

Організатори конференції запропонували учасникам цікаву та пізнавальну  екскурсію на підприємство WAY INDUSTRIES у м. Крупіна.  Словацька компанія Way Industries спеціалізується на виготовленні линвового устатковання, будівельних машин, навантажувачів LOCUST, а також машин для розмінування.

 

 

У перспективі  словацької компанії Way Industries виготовлення для потреб України нової машини для розмінування Bozena-5, кошти на неї у даний час збирають волонтери.

 

14 mk 27 09 23

15 mk 27 09 23

 

У рамках конференції буде видано збірник наукових рецензованих праць за матеріалами виступів учасників, кожен з яких отримав сертифікат про участь у міжнародній конференції.

16 mk 27 09 23

17 mk 27 09 23

18 mk 27 09 23

19 mk 27 09 23

 

Підготували викладачі кафедри лісових машин 

logo nltuНАЦІОНАЛЬНИЙ
ЛІСОТЕХНІЧНИЙ
УНІВЕРСИТЕТ
УКРАЇНИ

 

 

© 2023 НЛТУ України

Адреса

  79057, м.Львів,
    вул. Ген.Чупринки, 
103
(032) 237 80 94,
    (032) 237 79 88
nltu@ukr.net
www.nltu.edu.ua
 f  facebook.com/nltu.edu.ua

Підтримка

Центр комунікацій

Матеріали, пропозиції та побажання надсилайте на електронну адресу site@nltu.edu.ua

При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.

JoomShaper