Трансформаційний пілотний проект з біоенергетики для Борислава – етап 2

Центр розвитку та охорони довкілля Center for Development and Environment (CDE) Бернського Університету, Швейцарія, в рамках дослідницько-впроваджувальної програми дій у м. Борислав Львівської області та у співпраці з Бориславською міською радою, Національним лісотехнічним університетом України (НЛТУ України) та громадською організацією «Лісові ініціативи і суспільство» (ГО «ЛІіС») завершили реалізацію проєкту Transformative Pilot Action (TPA) з підвищення рівня енергоефективності та сталого використання біоенергії в Бориславської гімназії № 9 – «Трансформаційний пілотний проект з біоенергетики для Борислава». Цей проєкт став першим етапом співпраці у межах програми.

Bioenergy phase 2

За кошти проекту встановлено сучасні вікна та двері задля збереження тепла у приміщеннях закладу. Для забезпечення безперебійної роботи котельні придбано генератор, а також бензопилу. Окрім цього підготовлено аналітичну записку українською й англійською мовами (рис. 1). Переглянути та завантажити аналітичну записку можна за покликанням. Більше про результати реалізації проєкту можна прочитати за покликанням.

A card with a triangle and green textDescription automatically generatedA person standing in front of a windowDescription automatically generated

Рис. 1 Аналітична записка за результатами реалізації першого етапу Трансформаційного пілотного проекту з біоенергетики для Борислава

З 15 червня 2023 р. розпочато реалізацію наступної фази проєкту «Трансформаційний пілотний проект для Борислава – етап 2». Метою проєкту є реалізація заходів (Transformative Pilot Action) з ефективного управління зеленими відходами (деревина, гілки) з використанням технічних засобів.

Для досягнення мети проєкту заплановано придбати сучасний щепоріз для перероблення деревних відходів на технологічну щепу розміром 5…50 мм. Пристрій подрібнює гілки діаметром до 120 мм залежно від породи і вологості деревини. Щепоріз може змінювати напрямок потоку щепи 360 градусів; Він працює на бензиновому двигуні потужністю 18 к.с. Пристрій буде встановлено на сертифікований причіп. Придбаний щепоріз буде передано на баланс комунального підприємства «Зелений світ» Бориславської міської ради.  Цей етап проєкту від Борислава координує директор Центру екології, туризму та сталого розвитку Бориславської міської ради науковець Мирон Цайтлер.

Реалізація проєкту стала можливою завдяки фінансовій підтримці Швейцарії та тривалій співпраці партнерів у рамках проєкту «Визначення можливостей зеленої енергії в Українських Карпатах» під керівництвом Dr. Astrid Björnsen. Цей проєкт був частиною програми Kooperation in der Waldforschung Ukraine-Schweiz 2017-2020, яку профінансував Державний секретаріат з питань освіти, розвитку та інновацій (SBFI) Швейцарії (докладніше за покликанням: https://www.wsl.ch/de/wald/biodiversitaet-naturschutz-urwald/waldforschung-ukraine.html). Запорукою успішної співпраці з громадою Борислава впродовж тривалого часу є дієва підтримка з боку керівництва Бориславської міської ради в особі міського голови п. Ігоря Яворського.

Докладніше про перебіг реалізації другого етапу трансформаційного пілотного проекту з біоенергетики для Борислава читайте у наших наступних публікаціях.

Оксана Пелюх,
к.е.н., наукова співробітниця НЛТУ України,
менеджерка проєктів ГО «ЛІіС»
Людмила Максимів,
к.е.н., доцентка,
наукова співробітниця НЛТУ України

Last modified on Середа, 06 вересня 2023 13:49

logo nltuНАЦІОНАЛЬНИЙ
ЛІСОТЕХНІЧНИЙ
УНІВЕРСИТЕТ
УКРАЇНИ

 

 

© 2023 НЛТУ України

Адреса

  79057, м.Львів,
    вул. Ген.Чупринки, 
103
(032) 237 80 94,
    (032) 237 79 88
nltu@ukr.net
www.nltu.edu.ua
 f  facebook.com/nltu.edu.ua

Підтримка

Центр комунікацій

Матеріали, пропозиції та побажання надсилайте на електронну адресу site@nltu.edu.ua

При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.

JoomShaper