Управлінські, соціальні та екологічні аспекти розвитку лісового сектора для досягнення цілей сталого розвитку

04 prew4-5 жовтня 2021 р. відбулася урочиста міжнародна наукова конференція з нагоди  40-річчя створення робочої групи 4.05.00 «Managerial economics and accounting” Міжнародної спілки лісових дослідницьких організацій IUFRO на тему «Managerial, Social and Environmental Aspects of the Forest-based Sector for Sustainable Development: 40th Anniversary Conference for 4.05.00”. Організатором конференції виступив університет Менделя, що у чеському місті Брно. Саме тут свого часу відбулася установча конференція, на якій було створено робочу групу. До речі одна з  конференцій цієї робочої групи IUFRO успішо пройшла у 2007 році в НЛТУ України. Цьогорічну ж конференцію спершу було заплановано як гідбридну з поєднанням традиційного очного формату з дистанційним, однак із посиленням загрози пандемії організатори провели у дистанційній формі участі. 

Тематика конференції передбачала обговорення низки питань, серед них: соціально-економічний розвиток лісового господарства в національній, європейській та світовій економіці; соціальне підприємництво, соціальні інновації та корпоративна соціальна відповідальність у лісовому господарстві; ринок праці - зайнятість у лісовій галузі; аналіз даних та обмін знаннями з фінансів; лісова сертифікація та маркетинг; поточна та майбутня політика ЄС, пов'язана з біоекономікою; економічні та облікові підходи до сталого розвитку в лісовому та деревообробному секторах економіки; соціально-економічний розвиток лісового господарства в країнах, що розвиваються; історія становлення і основні віхи діяльності робочої групи IUFRO 4.05 до 40 –річчя створення.

З вітальним словом до учасників звернулися представник університету Менделя в Брно, зав. кафедри економіки і політики лісової і деревної продукції доктор Далібор Шафарік, Президент IUFRO Джон Паротта, координатор дослідницької групи 4.05.00 проф. Лідія Заднік-Стірн, координатор дивізіону 4 IUFRO Дональд Ходжес.

У конференції взяли участь представники чотирьох континентів – Європи, Америки, Азії та Африки. Були представлені такі країни: Австрія, Великобританія, Гана, Іспанія, Італія, Корея, Литва, Південна Корея, Нігерія, Норвегія, Румунія, Сенегал, Словенія, Словаччина, США, Україна, Уругвай, ФРН, Хорватія, Чехія, Швеція. 

Від України було виголошено три доповіді та лекцію. Доктор економічних наук, професор кафедри екологічної економіки та бізнесу НЛТУ України Ігор Соловій представив науковому загалу доповідь на тему «The Most Challenging Managerial, Social and Environmental Issues of Post-Transitional Forest-based Sector Development: Ukrainian case study”,  підготовлену у співавторстві з професорами НЛТУ України Орестом Кійком, Василем Лавним, доц. Людмилою Максимів, аспірантами кафедри екологічної економіки та бізнесу Павлом Дубневичем і Тарасом Челепісом (науковий керівник обох – проф. І. Соловій). Доповідь проф. І. Соловія викликала зацікавлення учасників конференції, про що засвідчила чимала кількість запитань (стосовно інвестицій у лісовий сектор, тенденцій зайнятості в ньому, політики щодо заліснення земель), на які було надано вичерпні відповіді. Також керівник секції зауважив, що деякі з окреслених викликів лісового сектору України є загальноєвропейськими, а деякі доволі особливими і властивими суто Україні.

01Спільну наукову доповідь на тему "Lviv region population’s preferences towards recreational forests characteristics", підготовлену у співавторстві з к.е.н., доцентом кафедри екологічної економіки та бізнесу Людмилою Загвойською, виголосила к.е.н. Оксана Пелюх. У доповіді було наведено результати наукових досліджень уподобань населення Львівщини щодо рекреаційних характеристик лісів (видового складу лісів, їхньої вікової структури, наявності мертвої деревини та рекреаційної інфраструктури), а також вказано на відмінності в уподобаннях різних груп респондентів. Результати дослідження дають змогу фахівцям лісового господарства краще зрозуміти уподобання населення щодо рекреаційно привабливих лісів, а отже повніше задовольнити його соціальні та рекреаційні потреби поруч із потребами в деревині.

Ще одну спільну доповідь на тему "The nexus between forests and energy: role of universities in development of sustainable bioenergy sector in the Ukrainian Carpathians”, виконану у співавторстві з к.е.н. доц. Людмилою Загвойською, представила заступник голови робочої групи 4.05.00 Managerial economics and accounting к.е.н. доц. Людмила Максимів. У доповіді було висвітлено роль лісів як традиційного,  доступного і відносно недорогого джерела енергії, наведено результати аналізу можливості його використання лісозалежними громадами з урахуванням екологічних та інших обмежень, запропоновано можливі стратегії використання біоенергії, зокрема, енергетичної деревини в регіоні Українських Карпат. Дослідження проводилося в межах швейцарсько-українського проекту стосовно розвитку сталого біоенергетичного сектора регіону Українських Карпат, фінансованого Державним секретаріатом Швейцарії, у співпраці з Федеральним інститутом досліджень лісу, снігу і ландшафтів WSL, Бірменсдорф-Цюрих. 

02Активну участь у конференції взяла випускниця НЛТУ України, магістр економіки довкілля та природних ресурсів, к.е.н. Мар’яна Мельникович, яка прочитала лекцію на тему «Social innovations and social entrepreneurship - a powerful tool in forest landscape restoration to tackle climate change and biodiversity loss”, підготовлену у співавторстві з провідною дослідницею  Інституту Джеймса Хаттона в Шотландії  Марією Нижник та Юргеном Блазе. М. Мельникович була також керівником наукової секції під назвою “Social entrepreneurship, social innovation and corporate social responsibility in forestry”.

На конференції було представлено досвід управління університетським навчальним лісовим підприємством Ліс Масарика, розташованим неподалік міста Брно у Кржини на площі понад 10 тис. га.

Стале  ведення лісового господарства спрямоване на підвищення стійкості лісів завдяки заходам з адаптації та пом’якшення наслідків зміни клімату та оптимального використання виробничого потенціалу лісів, збереження  оселищ флори і фауни, забезпечення послуг та функцій лісових екосистем, зокрема, навчальних і дослідницьких потреб університету, а також потреб громадськості у відпочинку. Це завдання реалізується за допомогою 15 лісівничих моделей, зорієнтованих на формування різновікових  лісів.

03У складі підприємства три лісових дендрарії, рекреаційні лісові галявини з екзотичними породами дерев, сотні кілометрів лісових доріг і туристичних стежок, природні джерела та невеликі лісові водойми і ставки. Факультет лісового господарства і технології деревооброблення Університету Менделя в Брно, на базі якого проводилась конференція, тісно співпрацює з навчальним лісовим підприємством. Підприємство надає для освітніх і наукових цілей експериментальні лісові насадження, теплиці, лісові розсаддники, мисливський заказник, лісопильний цех, механізований склад для лісосировини, інше обладнання і пристрої. 

Під час конференції відбулась робоча зустріч керівництва робочої групи 4.05.00 для обговорення плану її діяльності. Зустріч завершилася нагородженням робочої групи 4.05.00 – Managerial economics and accounting в особі її керівника-професора Університету Любляни, Словенія, Лідії Заднік-Стірн сертифікатом IUFRO. 

Результати  досліджень учасників конференції викладено в збірнику її матеріалів (доступний для ознайомленння за посиланням: https://iufro2021.ldf.mendelu.cz/wcd/w-ldf-iufro2021/book_of_abstracts_iufro_brno_isbn.pdf ).

Ігор Соловій,
Людмила Максимів 

Last modified on Понеділок, 11 жовтня 2021 18:21

logo nltuНАЦІОНАЛЬНИЙ
ЛІСОТЕХНІЧНИЙ
УНІВЕРСИТЕТ
УКРАЇНИ

 

 

© 2023 НЛТУ України

Адреса

  79057, м.Львів,
    вул. Ген.Чупринки, 
103
(032) 237 80 94,
    (032) 237 79 88
nltu@ukr.net
www.nltu.edu.ua
 f  facebook.com/nltu.edu.ua

Підтримка

Центр комунікацій

Матеріали, пропозиції та побажання надсилайте на електронну адресу site@nltu.edu.ua

При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.

JoomShaper