Третій Всеукраїнський лісопромисловий форум - актуальний майданчик співпраці бізнесу, влади та науковців

0429 вересня 2021 року, у рамках Міжнародної виставки обладнання для лісової, деревообробної та меблевої промисловості «LISDEREVMASH2021» (м. Київ) проведено Третій всеукраїнський лісопромисловий форум. Тема Форуму «Сучасний ринок деревини в Україні. Проблеми та шляхи їх вирішення» є надзвичайно актуальною та важливою для розвитку як бізнесу, пов'язаного з деревиною, так і лісогосподарських підприємств.

Третій всеукраїнський лісопромисловий форум, як і два попередні, –  Перший всеукраїнський лісопромисловий форум, проведений 30 вересня 2020 року у рамках Міжнародної виставки «LISDEREVMASH – 2020» (м. Київ), і Другий всеукраїнський лісопромисловий форум, проведений 20 травня 2021 року у рамках 23-ої Міжнародної виставки «Деревообробка» (м. Львів), ініційований ГО «Асоціацією деревообробників та лісозаготівельників Львівщини», асоціацією деревообробників «Меблідеревпром», Національним лісотехнічним університетом України, Національним університетом біоресурсів та природокористування України та за підтримки державних структур і зацікавлених організацій.

Модерували цей надзвичайно важливий для лісового сектора захід: Йосип Андрашек – доцент НЛТУ України та Марія Мага – голова Асоціації «Національна система лісової системи добровільної сертифікації», яка займається впровадженням PEFC сертифікації в Україні.

З вітальним словом на Форумі виступили: ідейний натхненник та один із організаторів Форуму – голова асоціації деревообробників та лісозаготівельників Львівщини Микола Когут, перший заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Богдан Боруховський, перший заступник голови Державного агентства лісових ресурсів України Віталій Пунь, представник Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України Турчиновський Сергій Григорович і заступник Міністра економіки – торговий  представник України Тарас Качка.

010203

На третьому Всеукраїнському лісопромисловому форумі розглянуті  питання трьох тематичних блоків, а саме:

І – Про ринок деревини – виклики для деревообробників. Законопроект про ринок деревини: очікувані наслідки для лісопромислової галузі. Гарантії сталості міжнародного обігу необробленої деревини.
ІІ – Аналіз цін на лісоматеріали в Україні та за її межами. Лісова рента як драйвер розвитку громад.
ІІІ – Електронні аукціони. PEFC – найбільша в світі лісова сертифікація. Можливості для України.

0506

 07

Учасники третього Всеукраїнського лісопромислового форуму від НЛТУ України (доц. Солонинка В.Р., проф. Маєвський В.О., доц. Губер Ю.М., доц. Ференц О.Б., доц. Андрашек Й.В.)

З доповіддю «Про ринок деревини – виклики для деревообробників» виступили директор навчального-наукового інституту деревообробних та комп’ютерних технологій і дизайну, проф. Володимир Маєвський і доцент кафедри технології меблів та виробів з деревини Василь Солонинка. У доповіді акцентовано увагу на сучасному стані лісового сектора України та перспективних напрямках реформування галузей лісового сектора, а також проведено аналіз основних положень Проекту закону України 4197-д «Про ринок деревини», наведено пропозиції для його удосконалення і ефективного впровадження та імплементації з урахуванням рішення Арбітражної групи (Постанова від 11 грудня 2020 року) щодо виконання Україною зобов’язань, взятих у рамках Світової організації торгівлі та Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

09 10

Виступ директора навчального-наукового інституту деревообробних та комп’ютерних технологій і дизайну Володимира Маєвського

Виступ доцента кафедри технології меблів та виробів з деревини Василя Солонинки

З доповідями стосовно Проекту закону України 4197-д «Про ринок деревини» виступили:

  • заступник Міністра економіки – торговий представник України Тарас Качка;
  • доцент кафедри таксації лісу та лісового менеджменту НУБІП України Алла Оборська.

Питання нового Проекту Закону України 4197-д «Про ринок деревини» викликало жваву дискусію, у якій, окрім доповідачів, взяли активну участь перший заступник голови Державного агентства лісових ресурсів України Віталій Пунь та перший заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Богдан Боруховський. Варто зазначити, що дискусія мала високопрофесійний характер, попри суперечливі позиції виступаючі вносили конкретні рекомендації, зокрема щодо напрацювання та поправок нового проєкту Закону України «Про ринок деревини», який мав би урахувати сильні сторони попередніх законопроєктів і рішення Арбітражної групи (Постанова від 11 грудня 2020 року) щодо мораторію на експорт лісоматеріалів необроблених.

08
 Загальний вигляд конференц-зали з учасниками третього Всеукраїнського лісопромислового форуму

Виступ професора Інституту економіки природокористування та сталого розвитку НАН України Ігора Лицура був присвячений питанню лісової ренти як драйвера розвитку громад, а генерального директора ТзОВ «Ванеса» Валерія Підкоритова – аналізу цін на лісоматеріали в Україні і на світовому ринку в 2021 році і можливі заходи щодо удосконалення ціноутворення.

Питання функціонування електронних аукціонів останнім часом набуло особливої ваги. В обговоренні цього питання брали участь як представники бірж та організацій, які займаються продажем необробленої деревини (перший заступник голови правління ВАТ «Білоруська універсальна товарна біржа» Андрій Новіков; перший заступник Директора ДП «Прозорро Продажі» Дарина Марчак, заступник директора Української енергетичної біржі

Костянтин Шевчук, директор ТзОВ «UTESYSTEM» Даниїл Маландій), так і представники деревообробного бізнесу, які купують необроблену деревину.

Завершив роботу Третього Всеукраїнського лісопромислового форуму виступ Голови Асоціації «Національна Система Лісової Добровільної Сертифікації» Марії Маги з доповіддю: «PEFC найбільша в світі лісова сертифікація. Можливості для України».

Лісопромисловий форум унікальний тим, що тут зібралися представники лісогосподарських підприємств та деревообробної галузі для дискусії та пошуку спільних рішень. Всі учасники (понад 300 осіб) об'єднані метою збереження та збільшення лісових ресурсів і пошуку дієвих шляхів зростання економіки України, зокрема її лісового сектора.

Важливо відзначити, що проведення Третього Всеукраїнського лісопромислового форуму є успішним прикладом співпраці представників влади, лісового господарства, деревообробного бізнесу, науковців та інших зацікавлених сторін, а його результати, сподіваємося, матимуть позитивний вплив як на розвиток лісового сектора, так і економіку України загалом.

Посилання про на відео сюжет Третій Всеукраїнський лісопромисловий форум – https://fb.watch/8n9i-53U99/.

Олег Ференцзавідувач кафедри технологій лісопиляння,
столярних і дерев’яних будівельних виробів

Last modified on Середа, 06 жовтня 2021 13:30

logo nltuНАЦІОНАЛЬНИЙ
ЛІСОТЕХНІЧНИЙ
УНІВЕРСИТЕТ
УКРАЇНИ

 

 

© 2023 НЛТУ України

Адреса

  79057, м.Львів,
    вул. Ген.Чупринки, 
103
(032) 237 80 94,
    (032) 237 79 88
nltu@ukr.net
www.nltu.edu.ua
 f  facebook.com/nltu.edu.ua

Підтримка

Центр комунікацій

Матеріали, пропозиції та побажання надсилайте на електронну адресу site@nltu.edu.ua

При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.

JoomShaper