До 175-річчя з дня народження Іллі Рєпіна

В експозиції Кабінету-музею народної культури НЛТУ України нещодавно з"явився новий стенд, присвячений 175-річчю відомого художника, уродженця міста Чугуєва, що на Чернігівщині, Іллі Рєпіна. Найвідомішою його картиною є "Запорожці пишуть листа турецькому султану". Художник працював над твором з великою відповідальністю, докладно вивчаючи історію козацтва. Родзинкою ж нової стала створена студентами-дизайнерами 1 та 2 курсів під керівництвом доцента С.Л. Шлемкевич своя версія знаменитого листа. Нащадки козаків знайшли свої слова щодо болючих проблем сьогодення!!!

image001І в честь Іллі Рєпіна ми вирішили згадати найцікавіші факти з його біографії.

Ілля Рєпін народився 5 серпня 1844 року біля Харкова. Почав малювати він вже з тринадцяти років. У 1863 році він переїхав до Пітера, де продовжив своє навчання в місцевій Академії Мистецтв. Там він проявив себе з кращого боку, і отримав кілька медалей.
1870 році Ілля Рєпін відправився подорожувати по Волзі. Там він почав займатися етюдами і невеликими нарисами. І саме на Волзі до нього прийшла ідея майбутньої картини «Бурлаки на Волзі». Трохи пізніше, він не тільки малював картини, а й досить успішно керував одним з відділів у Пітерської Академії Мистецтв.

З 1870-х Рєпін почав мандрувати по Європі. І це дуже сильно вплинуло не його стиль. До речі, із 74 року він став членом товариства передвижників на виставках яких і показував свої картини.

ivan grozny repin

Помер Рєпін у 1930 році в селищі, в якому народився.

"Занадто багато крові". Саме це вигукував іконописець Абрам Балашов, який в 1913 році спробував знищити картину Рєпіна " Іван Грозний і син його Іван 16 листопада 1581 року». І в нього вийшло досить непогано: три порізи, які було дуже складно виправити. Але Рєпін, зі своїм учнем Ігорем Габаром зуміли її реставрувати.

Рєпін знав рахунок грошам. Незважаючи на те, що він був неймовірно багатим, він все одно намагався економити і не витрачати гроші куди попало. Наприклад, коли його дочці потрібен був масаж, він запропонував їй викликати лікаря 1 раз, запам'ятати рухи і потім повторювати самостійно.

Портрет від Маяковського. Так, саме так. У свій час Рєпін сказав, що хотів би намалювати портрет такої людини, як Маяковський, на що той відповів взаємністю.
Маяковський майже відразу ж намалював кілька карикатур, одна з яких, дуже сильно сподобалася Іллі Рєпіну.

Last modified on Tuesday, 12 November 2019 22:05

logo nltuUKRAINIAN
NATIONAL
FORESTRY
UNIVERSITY

 

 

© 2023 НЛТУ України

JoomShaper