Правовий режим земель природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення на прикладі Ботанічного саду НЛТУ України

Земельне право – одна із фундаментальних дисциплін, які вкрай важливі для правознавця, адже важко уявити собі роботу, де не потрібно з’ясовувати питання щодо належного оформлення земельних відносин, гарантування права добросусідства, здійснення заходів з охорони земель для недопущення погіршення якості ґрунтів тощо.

земельне право

Вивчаючи тему дисципліни “Правовий режим земель природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення” 29 березня здобувачі 3 курсу спеціальності “Право” Львівського університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені М. Гжицького разом із асистентом кафедри права, адвокатом, Софією Шутяк відвідали Національний ботанічний сад загальнодержавного значення Національного лісотехнічного університету України (Львів, вул. Кобилянська, 1). База ботанічного саду стала місцем проведення практичного заняття та засвоєння знань про об’єкти природно-заповідного фонду та документи, які визначають статут об’єкта, його територію та порядок управління. Ботанічні сади створюються з метою збереження, вивчення, акліматизації, розмноження в спеціально створених умовах та ефективного господарського використання рідкісних і типових видів місцевої і світової флори шляхом створення, поповнення та збереження ботанічних колекцій, ведення наукової, навчальної і освітньої роботи. Ботанічні сади загальнодержавного значення є науково-дослідними природоохоронними установами.

Ботанічний сад НЛТУ України (далі – Ботсад) закладено 150 років тому, однак офіційно затверджений його статус 22 лютого 1991 року. У своїй роботі Ботанічний сад керується Положенням про ботанічний сад та Проєктом організації території ботанічного саду, що розробляється спеціалізованими науковими та проектними установами. Окрему увагу, під час заняття, було присвячено вивченню правовстановлюючих документів на землю Ботанічного саду НЛТУ України. Зокрема, студенти мали можливість оглянути документи, що засвідчують право користування земельними ділянками Ботсаду різного взірця, що виготовлювались відповідно до вимог законодавства та земельної реформи.

Питання, які найбільше цікавили здобувачів освіти: Які обмеження поширюються на території ботанічних садів? Чи відвідування території Ботсаду є платним чи безоплатним? Хто здійснює контроль за дотриманням режиму земель? Ті та інші питання звучали на практичному занятті – відповіді на них було знайдено. Цей візит допоміг здобувачам не лише теоретично, але і практично, дізнатися як функціонує Ботанічний сад НЛТУ України. Почути з перших вуст з якими питаннями земельного-правового характеру має справу Ботсад. Як бонус учасники практичного заняття скористалися своїм правом на доступ до природних ресурсів та змогли оглянути унікальні взірці фауни, яких у Ботанічному саду НЛТУ України є багато. Побачили яким чином обраховуються екосистемні послуги, які надає природа, та ознайомилася із сумами таких послуг.

Стежки до знань є непростими, проте вартують докладених зусиль, – таку думку закладено в межах Ботсаду, де започаткувала свій початок Лісова школа.

Підготувала Софія Шутяк

c170856a 5659 4326 bd02 2d38bf666e6f

d8144191 cb8f 4a39 a069 18b64029f0d2

febd2df3 ad4f 4855 a6cf 08e0234da51e

Last modified on Середа, 03 квітня 2024 11:11

logo nltuНАЦІОНАЛЬНИЙ
ЛІСОТЕХНІЧНИЙ
УНІВЕРСИТЕТ
УКРАЇНИ

 

 

© 2023 НЛТУ України

Адреса

  79057, м.Львів,
    вул. Ген.Чупринки, 
103
(032) 237 80 94,
    (032) 237 79 88
nltu@ukr.net
www.nltu.edu.ua
 f  facebook.com/nltu.edu.ua

Підтримка

Центр комунікацій

Матеріали, пропозиції та побажання надсилайте на електронну адресу site@nltu.edu.ua

При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.

JoomShaper