Масштабний виставковий проєкт «Нація. Мистецтво. Наука»

 

vystavka 15 03 31

 

14 березня здобувачі освіти третього та четвертого курсів кафедри дизайну разом з доценткою кафедри Інною Прокопчук відвідали Національний музеї ім. Андрея Шептицького, де триває масштабний виставковий проєкт «Нація. Мистецтво. Наука», приурочений до 150-річчя від заснування Наукового товариства імені Шевченка.

Студенти мали можливість побачити унікальні твори живопису, скульптури та декоративно-ужиткового мистецтва, які зазвичай розміщені у надійних фондосховищах та недоступні глядачеві!

В основу виставки лягли твори з колекції музею НТШ, заснованого ще у 1895 році. Від 1920-х років музей Товариства став осередком активного виставкового життя і згуртував навколо себе провідні мистецько-інтелектуальні сили.  Впродовж декад існування установи, до формування та примноження збірки доклались знані науковці, політичні діячі, митці та інші люди, що мали безпосередній вплив на перебіг історичних подій в Україні: Михайло Грушевський, Федір Вовк, Іван Труш, Степан Рудницький, Іван Крип’якевич, Філарет Колесса й інші.

Отже, експонати, які оглянути наші студенти, були свідками формування новітньої історії України.

Окрім збірки Національного музею,  до виставки ввійшли численні твори із приватних та музейних збірок, частина з яких експонується  вперше!

У головній галереї музею студенти побачили серію неймовірних портретів, більшість з яких створив один із найбільш знакових українських живописців – Іван Труш. Оглянули низку картин славетних українських живописців К. Устияновича, О. Новаківського, О. Кульчицької, Ф. Красицького та ін.

На власні очі побачили невеликий за розмірами, втім, надзвичайно цінний для української культури твір – мозаїку «Святий Іоанн» Михайла Бойчука (1910).

Ближче познайомилися з творами послідовника М. Бойчука Охріма Кравченка. З  фрагментами українського авангарду: вкрай цінними зразками творчості О. Архипенка, А. Петрицького; модерністськими напрацюваннями П. Ковжуна, П. Холодного, Ю. Магалевського, М. Глущенка; живописним доробком яскравих представників львівської школи малярства – Романа та Марґіт Сельських, а також формотворчими пошуками їхнього учня  К. Звіринського.

Кожний експонат захоплює майстерністю виконання, несе потужний емоційний заряд, засвідчує глибокі творчі пошуки мистців і відображає складні сторінки історії України – час, коли вияв національної ідентичності був визначальним.

Також студенти були зачаровані експонатами, що репрезентують українське народне прикладне мистецтво: численні керамічні кахлі з Косівщини, керамічні тарелі Олекси Бахматюка; дивовижні деревʼяні свічники-трійці з пишною декоративною різьбою; зразки народного іконопису на склі.

Відвідини цього ювілейного художнього проєкту сприяло формуванню компетентностей майбутніх дизайнерів, особливостей здійснювати колористичне вирішення дизайн-обєкта, застосовувати у проєктно художній діяльності спеціальних технік та технології роботи у відповідних матеріалах. Студенти набралися натхнення і мотивації для власної творчої діяльності.

Кафедра дизайну щиро вдячна усім, хто доклався до втілення цього дійства краси у реальність.

Інна Прокопчук,
кандидат мистецтвознавства,
доцент кафедри дизайну НЛТУ України

logo nltuНАЦІОНАЛЬНИЙ
ЛІСОТЕХНІЧНИЙ
УНІВЕРСИТЕТ
УКРАЇНИ

 

 

© 2023 НЛТУ України

Адреса

  79057, м.Львів,
    вул. Ген.Чупринки, 
103
(032) 237 80 94,
    (032) 237 79 88
nltu@ukr.net
www.nltu.edu.ua
 f  facebook.com/nltu.edu.ua

Підтримка

Центр комунікацій

Матеріали, пропозиції та побажання надсилайте на електронну адресу site@nltu.edu.ua

При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.

JoomShaper