Науково-педагогічні працівники НЛТУ України – учасники наукової конференції “Зосередження на маловідомих породах деревини” в Університеті Менделя в м. Брно

 

У рамках WooD+ Європейської програми (Erasmus+ Programme of the European Union) кафедра науки про деревину та технології деревини, університету Менделя в м. Брно 13-14 липня 2023 року провела наукову конференцію “Зосередження на маловідомих породах деревини” (Focus on Lesser Known Wood Species”).

 Завдяки завідувачу кафедри технологій композитних матеріалів, целюлози та паперу проф. Бехті П.А., який має багаторічну тісну наукову співпрацю з цією кафедрою університету Менделя в м. Брно, на конференцію були запрошені викладачі Національного лісотехнічного університету України: професор Яремчук Л.А (кафедра технології меблів та виробів з деревини), доцент Ортинська Г.Є., доцент Бринь О.І. та асистент Кусняк І.І. (кафедра технологій композитних матеріалів, целюлози та паперу).

IMG 408539fe2ab65281781e37d41a76b995 V

Університет Менделя у Брно – державний навчально-науковий заклад із давніми традиціями передового досвіду у навчальних та наукових дослідженнях,  які розвиває нові способи мислення з 1919 року і носить ім’я Грегора-Йогана Менделя, засновника сучасної генетики.

IMG 20230713 110748 489

На даний час в університеті налічує понад 8 тис. студентів, які навчаються на п’яти факультетах, одним з яких є факультет лісового господарства та технології деревини (Forestry and Wood Technology) та до якого належить кафедра науки про деревину та технології деревини (Department of Wood Science and Technology). На кафедрі працює понад 50 працівників науково-педагогічного та інженерного персоналу. Очолює кафедру проф. Vladivir Gryc.

IMG 46cf975401c070ac644f010c18148bdb V

 

На кафедрі функціонує 16 науково-дослідних лабораторій, пов’язаних із науковими напрямками кафедри. Лабораторії оснащені сучасним обладнанням та приладами, на якому працюють досвідчені науковці, які виконують експериментальні дослідження  для розвитку науки про деревину.

У межах кафедри реалізуються такі наукові напрямки:

  • структура деревини і дендрохронологія;
  • характеристика властивостей деревини і композитних матеріалів;
  • руйнування деревини та зміни в її структурі і властивостях;
  • стійкість деревини – візуальна та інструментальна діагностика;
  • модифікування деревини та деревинних композитних матеріалів;
  • деревинні конструкційні матеріали для будівництва;
  • вплив зовнішніх чинників на властивості дерев’яних конструкцій;
  • оптимізація технологічних процесів деревообробки та її розвиток.

Відповідно до наукових напрямків на кафедрі виконуються  дослідження властивостей деревини, розробляються і тестуються деревинні композитні матеріали та технології, пов’язані з деревообробними процесами, механізмами та обладнанням, використанням деревини і інших матеріалів у дерев’яних конструкціях. У своїй навчальній та науковій діяльності кафедра тісно співпрацює з промисловістю, щоб переконатися, що дослідницькі проекти та навчальні програми відповідають сучасним тенденціям та вимогам комерційного сектора.

У рамках програми конференції  “Focus on Lesser Known Wood Species була заслухана наукова доповідь, яку представив Dr. Peter Rademacher –дослідження фізико-механічних та декоративних властивостей маловідомих порід деревини. Доповідь викликала велику зацікавленість та обговорення серед учасників конференції.  

IMG 841d46a90e190c8621b8a5b37cc581fd V

Учасники конференції ознайомилися з дослідницькими роботами, які проводяться на кафедрі, та сучасним експериментальним обладнанням та приладами, якими оснащені наукові лабораторії.

IMG 20230713 101936 397

IMG 20230713 112542 884

Учасники конференції відвідали Botanical Garden and Arboretum, Mendel University (Ботанічний сад та Дендрарій) університету Менделя. Директор ботанічного саду і дендрарію Michal Pavlik розповів про наукові дослідження, які проводяться у ботанічному саду, напрямки науково-дослідних робіт, провів  змістовну та пізнавальну екскурсію для учасників конференції.

IMG 20230713 141526 932

За напрямком “Оптимізація технологічних процесів деревообробки та її розвиток” кафедра має виробничий цех оснащений сучасним деревообробним обладнанням, на якому студенти проходять практичні заняття наближені до умов виробництва.

IMG 20230713 114805 507

IMG 20230713 115126 938

Для учасників конференції були представлені наукові та виробничі лабораторії, в яких проводяться дослідження, розробляються та модифікуються деревинні композитні матеріали та конструктивні матеріали для будівництва. 

Ознайомлення з кафедрою науки про деревину та технології деревини університету Менделя в м. Брно в рамках наукової конференції “Зосередження на маловідомих породах деревини” (“Focus on Lesser Known Wood Species”) дало змогу представникам НЛТУ України дізнатися про  напрямки наукових досліджень та механізми покращення підготовки фахівців, які проводяться у споріднених Європейських вищих навчальних закладах. За результатами участі у конференції науковці нашого університету планують розширити можливості дослідницької діяльності та впровадити її для виконання, як для особистої наукової роботи, так і для підготовки фахівців науково-освітнього рівня “Магістр”.

Висловлюємо велику подяку кафедрі науки про деревину та технології деревини університету Менделя в м. Брно та особисто завідувачу проф. Vladivirа Gryc, а також завідувачу кафедри ТДКМ проф. Бехті П.А. за сприяння та можливість взяти участь у науковій конференції  , ознайомитись з науковою та навчальною діяльністю кафедри для розвитку науки про деревину.

 

Проф. кафедри ТМВД  Л. Яремчук
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Last modified on П'ятниця, 11 серпня 2023 12:13

logo nltuНАЦІОНАЛЬНИЙ
ЛІСОТЕХНІЧНИЙ
УНІВЕРСИТЕТ
УКРАЇНИ

 

 

© 2023 НЛТУ України

Адреса

  79057, м.Львів,
    вул. Ген.Чупринки, 
103
(032) 237 80 94,
    (032) 237 79 88
nltu@ukr.net
www.nltu.edu.ua
 f  facebook.com/nltu.edu.ua

Підтримка

Центр комунікацій

Матеріали, пропозиції та побажання надсилайте на електронну адресу site@nltu.edu.ua

При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.

JoomShaper