Відбувся практичний семінар у межах проєкту “Wood For Work”

На базі Національного лісотехнічного університету України 18 липня відбувся практичний семінар “Шляхи покращення ситуації із зайнятістю у деревообробному секторі України”,  який є частиною спільного проєкту “Wood For Work”, який націлений на створення бази достовірних даних на тему динаміки зайнятості у сфері пов’язаній з лісовим сектором економіки. Україна – одна з чотирьох країн (Кенія, Еквадор, та В’єтнам), які обрані на роль країн-об’єктів дослідження. Мета дослідження – проаналізувати поточну ситуацію із ринком праці у деревообробному виробництві України та визначити потенціал для його розвитку.

 

IMG 2173 min

Координаторами проєкту є: Національний лісотехнічний університет України, Тюнен Інститут Лісового Господарства (Thünen Institute of Forestry) та консалтингова організація Unique land use (обидві організації з Німеччини), фінансується Німецьким міністерством продовольства та аграрної політики.

З метою аналізу та узагальнення досліджень та статистичних даних, а також для обговорення актуальних тем галузі у лісовому секторі економіки у практичному семінарі, під головуванням та модераторством доктора Бернда Віппеля (Unique), професора Ігоря Соловія (НЛТУ України) та доктора Йорґа Швайнлє (Thünen Institute) взяли участь представники компаній, які були респондентами в опитуванні у рамках проєкту, представники установ та організацій, яких цікавлять питання лісової галузі та деревообробного сектору. Онлайн долучилися також інші зарубіжні учасники Ева Кегайова, консультант лісівничого відділу консалтингової агенції Unique land use, Раттія С. Ліппе, дослідниця робочого напрямку “Оцінка сталого розвитку” і “Ліс та суспільство” Тюнен-Інститу, м. Гамбурґ та експрети (зокрема Фолькер Сассе, дослідник, консультант у сфері лісівництва, Німеччина).

 

IMG 2008 min

IMG 1907 min

Вітальним словом захід відкрив проректор з науково-педагогічної виховної роботи та міжнародних зв’язків Національного лісотехнічного університету України, доцент Микола Борис. Професор Ігор Соловій стисло розкрив історію проєкту та його завдання в Україні, об’єкт дослідження та представив учасників. Доктор Йорґ Швайнлє висвітлив особливості глобального ринку праці у лісовому секторі, для якого властива низька оплата праці та висока вимогливість до працівників, підвищений рівень небезпеки, довгий робочий день, стійка тенденція до зменшення чисельності працівників. Зазначив, що основні цілі проєкту – гармонізувати та узагальнити дані та інформацію щодо працевлаштування, включно із неформальним, визначити кількісні показники у глобальному вимірі та у вибраних країнах, проаналізувати соціо-економічні та політичні  впливи.

 

IMG 1926 min

IMG 2122 min

Вероніка Алонсо (Unique land use) у своїй доповіді розкрила методичні піходи у проєкті, перші результати проведеного опитування та подальші дії.  Увагу акцентовано на проблеми дефіциту робочої сили, найму нових працівників, логістичні проблеми, проблеми закупівлі сировини, її високих цін.  Водночас є відмінності у сприйнятті та адаптації  до впливів  війни в державних та приватних підприємствах. Водночас на низку питань ще немає однозначної відповіді. А також поінформувала присутніх про напрацювання, які заплановані в межах проєкту – детальні (поглибленні) інтерв’ю  з компаніями деревообробної галузі.

Про нагальні виклики та перспективи сектору приватного підприємництва розповів голова ГО “Асоціація деревообробників та лісозаготівельників Львівщини” Микола Когут. Питання сектору державного лісового господарства розкрив начальник відділу лісових ресурсів Західного міжрегіонального управління лісового господарства Богдан Кисіль. Він акцетував увагу на те, що на багатьох  підприємствах  східного та південного регіонів  України збитки у лісовому господарстві настільки великі, що робота там часто просто неможлива як сьогодні, так і ще тривалий час унаслідок війни – руйнування, використання лісу для фортифікаційних споруд, замінування. Також доповідачів доповнювали: заступниця директора з якості Світлана Балашук та заступниця директора з персоналу Світлана Мізик компанії “Уніплит”, директор ПП “Львів-ПАК” Андрій Кравчук, інженер-технолог ТОВ «Свісс кроно» Ірина Литвин, менеджер ЗЕД ПП “Тайфун-Плюс” Василь Колодій,  менеджер ТОВ “Цунамі” Вікторія Кучмук та менеджер ланцюга постачання та цілісності FSC Україна Євгеній Хань.

Активно до обговорення долучилися науково-педагогічні працівники НЛТУ України: професор Володимир Маєвський, професор Орест Кійко, доцент Павло Динька, професор Іон Дубовіч, доцент Йосип Андрашик, молодший науковий співробітник, аспірант Тарас Челепіс та асистент кафедри іноземних мов Соломія Салабай (здійснення перекладу), які надали чимало конструктивних пропозицій для покращення ситуації із зайнятістю в галузі та назагал стосовно шляхів подолання найактуальніших перепон розвитку галузі.

Основними питаннями для дискусії були:

Постачання деревини: Чи наявні обмеження у постачанні сировини переробникам? Що це за обмеження? Якою є роль аукціонів? Чи вони функціонують справно? Яким Ви бачите подальше постачання сировини?

Ринки збуту: Якою є ситуація із попитом на внутрішньому ринку на товари та експорт у контексті високого попиту? Чи присутні виклики у задоволенні попиту, логістики та перевезення? Яких довгострокових змін можна досягти?

Ринок праці: Якими були зміни із робочою силою у секторі у розрізі попередні півтора року? Наскільки складно знайти кваліфікованих працівників? Який профіль працівника та які види навичок у працівника сьогодні потрібні? Чи деревообробний сектор є привабливим працедавцем у майбутньому?

Учасники практичного семінару обмінялися думками та ідеями, узагальнили пропозиції та визначили пріоритети у подальшій роботі в межах проєкту, що дасть змогу провадити спільну ефективну роботу з іноземними колегами, долати виклики сьогодення у лісовій галузі та удосконалювати діяльність усіх її ланок.

 

IMG 2186 min

IMG 2198 min

 

На наступний день після семінару завдяки ГО “Асоціації деревообробників та лісозаготівельників Львівщини” була можливість ознайомитися з одним високотехнологічних підприємств галузі – ПП “Львів-ПАК”.

 

 

LOGO ck

Last modified on Четвер, 20 липня 2023 11:47

logo nltuНАЦІОНАЛЬНИЙ
ЛІСОТЕХНІЧНИЙ
УНІВЕРСИТЕТ
УКРАЇНИ

 

 

© 2023 НЛТУ України

Адреса

  79057, м.Львів,
    вул. Ген.Чупринки, 
103
(032) 237 80 94,
    (032) 237 79 88
nltu@ukr.net
www.nltu.edu.ua
 f  facebook.com/nltu.edu.ua

Підтримка

Центр комунікацій

Матеріали, пропозиції та побажання надсилайте на електронну адресу site@nltu.edu.ua

При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.

JoomShaper