Співпраця з технічним університетом міста Зволена успішно продовжується

 

1 zvolenВ рамках академічної мобільності за програмою Еразмус+ (напрям КА 1) в Технічному університеті міста Зволена (Словацька Республіка) у період з 19 по 23 червня цього року проходили стажування та налагоджували співпрацю між університетами проректор з науково-педагогічної виховної роботи та міжнародних зв’язків, канд. техн. наук, доцент Микола БОРИС та завідувач кафедри екології, д-р с.-г. наук, професор Леонід КОПІЙ.

Програмою стажування передбачалися:

  • • зустрічі з керівництвом Технічного університету міста Зволена (ТУЗВО) для обговорення напрямів розширення співпраці між університетами;
  • • підписання нової рамкової угоди про співпрацю між університетами;
  • • зустрічі з провідними науково-педагогічними працівниками ТУЗВО для обговорення подальшої співпраці;
  • • обговорення та аналіз результатів співпраці з організації академічної мобільності викладачів та студентів за програмою Еразмус+ (КА 1);
  • • формування пропозицій для розроблення та подання спільних проєктних заявок за програмою Еразмус+;
  • • ознайомлення з лабораторіями ТУЗВО для проведення наукових досліджень.

Відповідно до програми стажування учасники поїздки зустрілися із проректором з міжнародних зв’язків Браніславом Олахом (doc. Ing. Branislav Olah, PhD), Еразмус+ інституційним координатором Технічного університету міста Зволена Маріаною Крівошіковою (Mariana Krivošíková) і завідувачем кафедри природоохоронних і лісогосподарських машин, професором Йозефом Крілеком (prof. Ing. Jozef Krilek, PhD).

Проректор Олах ознайомив з історією Технічного університету міста Зволена, зазначивши, що університет міста Зволена належить до найстаріших університетів у Словаччині.

На сьогодні до структури університету входять чотири факультети: лісовий, деревообробний, техніки, екології та охорони навколишнього середовища.

Університет розвивається і осучаснюється. У стінах університету панує творча та ділова атмосфера, відчувається дух вищого освітнього закладу з давніми історичними традиціями.

Під час зустрічі було конкретизовано заходи, пов’язані з реалізацією існуючих і майбутніх академічних мобільностей, визначено проблемні питання та шляхи їх вирішення, окреслено потоки мобільностей та зміст наступної заявки на проект мобільності (КА 171) за конкурсом програми Еразмус+ на 2024 рік.

1 zvolen

Учасники зустрічі в міжнародному офісі

Делегація відвідала кафедру хімії та хімічних технологій. Разом із завідувачкою кафедри, професоркою Іветою Чабаловою (doc. Ing. Iveta Čabalová, PhD) були обговорені питання, пов’язані з можливістю виконання спільних науково-дослідних робіт співробітниками обох університетів, підготовкою та написанням спільних наукових публікацій тощо.

Надзвичайно цікавою було знайомство з навчально-науково-дослідною лабораторією кафедри, зокрема з лабораторними установками, які забезпечують можливість проведення досліджень властивостей різноманітних сумішей, що використовуються для виробництва паперу.

2 zvolen

3 zvolen

У навчально-науково-дослідній лабораторії
кафедри хімії та хімічних технологій

Відбулася зустріч з ректором Технічного університету міста Зволена (ТУЗВО), професором Рудольфом Кропілом (Dr. h. c. prof. Ing. Rudolf Kropil, PhD), на якій було обговорено напрямки подальшої співпраці.

На зустрічі наголошувалося, що співпраця між двома університетами буде зосереджена переважно на підготовці та реалізації спільних проектів і публікацій, на взаємному обміні інформацією та мобільності працівників і студентів, у тому числі за програмою Erasmus+, оскільки саме програма Erasmus+ створює належні адміністративні та матеріально-технічні умови для розвитку взаємної академічної співпраці.

На завершення зустрічі було підписано рамкову угоду про академічне співробітництво між ТУЗВО та НЛТУ України на наступний п’ятирічний термін, яка визначає умови взаємної співпраці обох університетів як у сфері освіти, так і в галузі науки та досліджень.

Як зазначив ректор ТУЗВО, професор Кропіл, взаємна академічна співпраця між ТУЗВО та НЛТУ України принесе користь обом університетам на майбутнє та посилить зв’язки між нашими країнами у сфері освіти і науки.

Професор Кропіл висловив підтримку українському народу та віру в те, що російсько-українська війна якнайшвидше закінчиться перемогою України.

4 zvolen

5 zvolen


 

6 zvolen

7 zvolen

8 zvolen

 Під час зустрічі з ректором ТУЗВО, професором Кропілом (Foto: Ján Lichý)

На сайті ТУЗВО відразу після візиту української делегації було розміщено інформацію (Spolupráca s našimi partnermi z Ľvova úspešne pokračuje, посилання: https://www.tuzvo.sk/sk/spolupraca-s-nasimi-partnermi-z-lvova-uspesne-pokracuje).

Ректор університету запропонував учасникам зустрічі стати глядачами традиційного для ТУЗВО свята – урочистого вручення дипломів випускникам. Це дійство відбувалося у новому конференц-залі університету, куди запрошуються, окрім випускників і викладачів, їх рідні та близькі, а також абітурієнти та їх родичі.

9 zvolen

10 zvolen

Після зустрічі з ректором ТУЗВО відбулася професійна екскурсія на університетське підприємство-заповідник (Vysokoškolské lesnícke podnik TUZVO). Під час екскурсії була можливість ознайомитися з веденням лісового господарства на засадах наближеного до природи господарювання, а також побачити мешканців цих лісів.

Екскурсія була в основному зосереджена на огляді впливу санітарних та вибіркових рубок в насадженнях віком понад 50 років, які спрямовані на підвищення їх екологічної стабільності, підвищення цінності продукції та початку природного поновлення.

Професійна екскурсія завершилася біля символічних пам’ятників знаним лісівникам-науковцям ТУЗВО.

11 zvolen

12 zvolen

13 zvolen

14 zvolen

Під час професійної екскурсії на університетське підприємство-заповідник

Плідною була зустріч на кафедрі природоохоронних і лісогосподарських машин із його завідувачем, професором Йозефом Крілеком. Були обговорені питання, пов’язані з виконанням спільних науково-дослідних робіт між науково-педагогічними працівниками кафедр наших університетів, а також подальшої співпраці з написання спільних наукових публікацій, організації довгострокових мобільностей з метою стажування, а також формування нових проектних заявок.

15 zvolen

Зустріч з професором Йозефом Крілеком

У рамках візиту відбулася робоча зустріч з деканом факультету техніки, доцентом Павелом Беньом (doc. Ing. Pavel Beňo, PhD). Декан Павел Беньо ознайомив членів делегації зі структурою факультету, особливостями підготовки фахівців на факультеті та їх працевлаштуванням. В ході зустрічі обговорено шляхи активізації подальшої співпраці між факультетом і нашим університетом, а також питання впровадження програм подвійного диплому за спеціальностями факультету.

16 zvolen

Зустріч з деканом факультету техніки, доцентом Павелом Беньом

Учасники української делегації мали змогу перейняти досвід словацьких колег щодо процедури захисту бакалаврських кваліфікаційних робіт, взявши участь у засіданні екзаменаційної комісії.

18 zvolen

19 zvolen

17 zvolen

 

Під час захисту бакалаврських кваліфікаційних робіт у ТУЗВО

Учасники візиту також відвідали факультет екології та природокористування. Під час відвідин декан факультету, професор Маріан Шварц ознайомив українських колег з пропонованими навчальними програмами, виконуваними науково-дослідними проектами та іншими аспектами професійної діяльності факультету.

Цікавими виявилися відвідини кафедри екології, де словацькі колеги ознайомили з обладнанням та лабораторіями для виконання науково-дослідних робіт. Відбулося обговорення напрямків можливої співпраці між нашими спорідненими кафедрами, а також можливість академічної мобільності студентів-екологів за програмою Еразмус+. Досягнуто домовленість щодо включення відповідних потоків мобільності за цією спеціальністю до проєктної заявки за конкурсом програми Еразмус+ на 2024 рік.

21 zvolen

20 zvolen

Під час відвідин відвідали факультету екології та природокористування

Для учасників делегації було організовано екскурсію в навчально-наукову лабораторію фізико-механічних властивостей деревини, у якій була змога ознайомитися з унікальним обладнанням та методиками проведення науково-дослідних робіт.

22 zvolen

23 zvolen

24 zvolen

У лабораторії фізико-механічних властивостей деревини

Надзвичайно цікавим видалося ознайомлення учасників делегації з унікальною навчально-науковою лабораторією симуляції природних умов кафедри комп’ютерного моделювання, під час якого була можливість відчути широкі можливості ІТ-технологій щодо модернізації самого процесу організації проведення навчальних занять студентів та науково-дослідної роботи науковців університету. З огляду на можливість подальших спільних експериментальних досліджень, було обговорено питання щодо залучення фахівців НЛТУ України для використання цієї лабораторії для проведення спільних експериментальних досліджень під час виконання науково-дослідних робіт.

25 zvolen

26 zvolen

27 zvolen

28 zvolen


У лабораторії симуляції природних умов кафедри комп’ютерного моделювання

Результати стажування:

1) Проведено зустрічі з керівництвом Технічного університету міста Зволена, обговорено напрямки подальшої співпраці між двома університетами;

2) Підписано угоду про співпрацю на наступний термін;

3) Обговорено результати співпраці за попередній період в організації академічної мобільності за програмою Еразмус+ (КА 1) з фахівцями Технічного університету міста Зволена, які займаються її плануванням і організацією. Погоджено надання додаткових академічних мобільностей для студентів та викладачів НЛТУ України;

4) Проведено детальне обговорення та сформовані пропозиції для розроблення та подання спільних проєктних заявок за програмою Еразмус+;

5) Проведено зустрічі з керівництвом та провідними фахівцями факультету техніки та факультету екології та природокористування, обговорено напрями майбутньої співпраці;

6) Ознайомилися з навчально-науково-дослідними лабораторіями Технічного університету міста Зволена та досягнута домовленість щодо їх використання для проведення спільних науково-дослідних робіт;

7) За результатами стажування досягнуто домовленості щодо подання спільної заявки на проєкт мобільності Еразмус+ (КА 171) за конкурсом програми 2024 року.

Підготували:
Микола БОРИС, проректор з науково-педагогічної 
виховної роботи та міжнародних зв’язків,
канд. техн. наук, доцент;
Леонід КОПІЙ, завідувач кафедри екології,
д-р с.-г. наук, професор.

Last modified on П'ятниця, 30 червня 2023 08:00

logo nltuНАЦІОНАЛЬНИЙ
ЛІСОТЕХНІЧНИЙ
УНІВЕРСИТЕТ
УКРАЇНИ

 

 

© 2023 НЛТУ України

Адреса

  79057, м.Львів,
    вул. Ген.Чупринки, 
103
(032) 237 80 94,
    (032) 237 79 88
nltu@ukr.net
www.nltu.edu.ua
 f  facebook.com/nltu.edu.ua

Підтримка

Центр комунікацій

Матеріали, пропозиції та побажання надсилайте на електронну адресу site@nltu.edu.ua

При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.

JoomShaper