Штучний інтелект і послуги екосистем

1 al esЗавершуючи вивчення дисципліни “Економічний аналіз інвестиційних проектів”, студенти освітньо-професійної програми (ОПП) “Економіка довкілля і природних ресурсів”, а також освітньо-наукової програми (ОНП) цієї ж спеціальності зустрілися у віртуальному просторі з доктором С. Мічалакопулос, постдокторським дослідником Вальядолідського університету, Іспанія. С. Мічалакопулос – дослідник інформаційних технологій, отримав ступінь доктора філософії в Королівському коледжі Лондона в 2010 році. Має понад двадцять п'ять років досвіду роботи в якості дослідника та розробника програмного забезпечення, зокрема в області штучного інтелекту, великих даних і біоінформатики. Наразі працює в секторі лісового господарства. Ще одна його пристрасть – викладання. Разом із тим, доктор С. Мічалакопулос  ще не працював з українськими науковцями і студентами, тож ця зустріч була цікавою для обох сторін.

Тема презентації  доктора С. Мічалакопулоса  – “Штучний інтелект і послуги екосистем”. Поняття послуг екосистем є одним із базових у сучасному еколого-економічному дискурсі. Тому в рамках дисципліни “Економічний аналіз інвестиційних проектів”, а також інших дисциплін вищезгаданих ОПП і ОНП,  студентам багато говорили про сучасні теоретичні підходи і методи визначення та врахування цінності і вартості послуг екосистем, роль яких є фундаментальною для життя і добробуту людини.

1 al es

Ця лекція познайомила студентів із сучасною світовою практикою застосування технологій штучного інтелекту – потужного інструменту для ідентифікації та доволі точної кількісної та якісної оцінки структури і складу екосистем – для виконання відповідних практичних завдань, зокрема:  запобігання  зіткненню транспортних засобів із тваринами, сортування деревини, ідентифікація хвороб рослин, визначення продуктивності лісів із оцінкою індексу продуктивності ділянки, класифікація та моніторинг міських дерев, застосування програми LiDAR-3D для опису дерев, картографування розміщення саджанців та ін. Принагідно зазначимо, що Вальядолідський університет нещодавно провів конференцію “Штучний інтелект у менеждменті екосистем”, з матеріалами якого можна познайомитися в //www.youtube.com/@yuteratvpalencia3661/videos">YouTube.

Не менш цікавою, динамічною і професійною була друга половина зустрічі, коли студенти задавали доповідачу запитання щодо технологій штучного інтелекту та їх застосування в менеджменті природних ресурсів. Варто зауважити, що доктор С. Мічалакопулос  відзначив високий рівень англійської мови та знання інформаційних технологій студентів, що сприяло виникненню цікавої професійної дискусії.

2 al es

Ця зустріч розширила розуміння практичного застосування отриманих теоретичних знань і вмінь, зокрема інструментарію штучного інтелекту, саме у сфері природокористування, виходячи з досвіду і практики різних країн. Можливо, вона вплине на вибір теми досліджень студентів або ж їхньої майбутньої професійної діяльності.

Л. Загвойська,
кафедра екологічної економіки
та бізнесу НЛТУ України

logo nltuНАЦІОНАЛЬНИЙ
ЛІСОТЕХНІЧНИЙ
УНІВЕРСИТЕТ
УКРАЇНИ

 

 

© 2023 НЛТУ України

Адреса

  79057, м.Львів,
    вул. Ген.Чупринки, 
103
(032) 237 80 94,
    (032) 237 79 88
nltu@ukr.net
www.nltu.edu.ua
 f  facebook.com/nltu.edu.ua

Підтримка

Центр комунікацій

Матеріали, пропозиції та побажання надсилайте на електронну адресу site@nltu.edu.ua

При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.

JoomShaper