“Furnicon Lviv” про виклики та перспективи для меблевого бізнесу в умовах війни

асистент М. Ільків, професор О. Кійко, доцент А. Кушпіт,

асистент Н. Чопенко, асистент О. Яріш

Повномасштабне військове вторгнення Росії в Україну зачепило все українське суспільство, зайняте у всіх сферах та на всій її території. Не став винятком деревообробний та меблевий бізнес. Оскільки умови війни чинять максимально негативний вплив на підприємства, що працюють в зоні воєнного конфлікту, то знаходження нових місць для бізнесу може стати єдиним правильним рішенням для забезпечення виживання підприємства та колективу. В рамках меблевої конференції “Furnicon Lviv”, що проходила у м. Львові впродовж 30-31 березня 2023 року, представники меблевих компаній зі сходу України розказали про свій досвід релокації підприємств, перешкоди, з якими вони зіштовхнулися, та поділилися своєю візією майбутнього.

funcon 2 1

Зокрема, Володимир Мисик, керівник компанії “Brand Roomio”, розповів про релокацію компанії із м. Харкова у Львівську область та про соціальну відповідальність бізнесу. Далі пряма мова В. Мисика: “У кінці 2022 року в зв’язку з повномасштабною війною фірма Brand Roomio вирішила переїхати з Харкова на Львівщину. Протягом трьох тижнів, під обстрілами, 20 осіб вручну вантажили майно та обладнання компанії. Разом з підприємством переїхало 15 працівників із своїми сім’ями. Знайти нове місце для релокації виявилося надзвичайно складно. Високі ціни на оренду приміщень ускладнювали процес пошуку.  У суботу ввечері ми оглянули три приміщення, які могли б підійти для наших потреб. Спочатку ми планували прийняти остаточне рішення у понеділок, але вже в неділю зранку зрозуміли, що не можемо відкладати його. З тих трьох приміщень, що були доступні для оренди, лише два залишаються вільними. Ми одразу ж зайняли одне з них і вирішили, що більше нікуди не поїдемо.

Адаптація до нових умов пройшла поступово, але була дуже складною, особливо щодо пошуку нових замовників. Перше замовлення було практично без прибутку, але ми розуміли, що важливо розпочати роботу. Зараз наша фірма вийшла на 70% від обсягів довоєнного рівня. За цей час ми виконували замовлення для клієнтів з Львова, Києва, Харкова та експортували нашу продукцію.

Крім того, на підприємстві “Brand Roomio” ми не тільки зберегли робочі місця, а й облаштували гуртожиток та кухню для наших працівників, тобто всі люди мають все необхідне на місці.”

funcon 2 2

Дмитро Шамін, виконавчий директор компанії “MatroLuxe”: “Компанія “MatroLuxe” існує на ринку вже 17 років. Після лютого 2022 року фірма переїхала в Івано-Франківськ, через місць  - у  Львів, де зараз винаймаємо приміщення площею  близько 10 тисяч квадратних метрів, і буде ще 10 тисяч. Ми готові до співпраці із малими виробниками м’яких меблевих виробів, готові їм допомагати з організацією технологічних процесів та надавати в оренду виробничі площі. Бізнес частково  є тут - на заході України,  частково- у Дніпрі. Ми віримо, що співпраця може допомогти побудувати успішний бізнес, тому готові ділитися досвідом та допомагати у налагодженні роботи, проводити зовнішній аудит та виходити на зовнішні ринки збуту продукції”.

Геннадій Шелудько, співвласник компанії “Ki-Pro” розповів про кейс із реалізації проекту з українськими меблями у Франції в умовах воєнного стану: “Фірма “Ki-Pro” розташована в м.Рівне. Головна формула нашої компанії – комплексні рішення та системний менеджмент, ми маємо 20-ти річний виробничий досвід. Особливо в умовах війни дуже важливою є робота на експорт. Наш проєкт було реалізовано на віллі “Andre Aune”, яка розташована у м. Антіб (регіон Прованс). Приміщення має три поверхи та  складається з двадцяти чотирьох кімнат. Для цієї вілли замовником  обрав  індивідуальний дизайн, щоб уникнути відчуття меблів з IKEA. У Компанія “Ki-Pro” спроектувала та виготовила 108 одиниць меблів. Транспортування та монтаж відбувалися протягом 11 днів із залученням 5 людей. Дизайнер проєкту – Коралі Агусті (родом з Марселя) спілкувалася лише англійською, що призвело до понад 130 годин комунікації. Були використані основні матеріали:елементи, личковані натуральним шпоном фірми “Ескада-М”, лакофарбові матеріали фірми “Adler”, ламіновані плити фірми “Egger”, м’які меблі та вироби з масиву деревини дуба та ясена “RD Furniture”, розсувні системи “ADS”, фурнітура “Blum” та тканина “Mind The Gap”.

funcon 2 3

Проєкт виготовлення меблів для вілли був реалізований у декілька етапів. Спочатку був складений кошторис, далі були розроблені конструктивні креслення та погоджені зразки.  Заміри проводилися  на об'єкті, при цьому було три ітерації з уточненням розмірів. після виготовлення меблів відбувалася логістика і, нарешті, монтаж.

Слід відмітити, що були елементи імітації під алюмінієвий профіль з  використанням імітаційного покриття фірми “Adler”. Процес монтажу не був простим, адже після наших фінальних замірів будівельна бригада  провела додаткові роботи, про що нас не повідомили. Тому багато чого доводилось поправляти безпосередньо на місці монтажу – це великий виклик, особливо, якщо ти на відстані сотень кілометрів від виробництва.

Проєкт розроблявся за викоританням  програмного забезпечення Solid Work. Усі меблі мали попереднє складання на виробництві, що  ускладнювало роботу, але  допомогло уникнути багатьох проблем на місці монтажу. Окрім військового стану в Україні ускладнив роботу також  Сovid. У Франції, коли хтось один хворіє на Сovid, то відразу вся робота припиняється. Після 24 лютого з  початком воєнних дій в Україні  замовник почав сильно панікувати і натискав на нас, щоб проєкт був завершений якнайшвидше. Першими, хто виїхав за кордон для монтажу, були представники фірми “Ki-Pro”. Замовник залишився надзвичайно задоволений результатом.”

Сергій Планджиєв, директор компанії “Девелопмент Захід Груп”, розповів про те, як ТЦ “Три слони” став домівкою для багатьох українських брендів: “ТЦ “Три слони” – це один з найбільших торговельних центрів. З 2007 року основним викликом для нашої компанії  було і є збереження  бізнесу та підтримка наших партнерів та працівників. Ми прагнемо також допомагати у збереженні економіки України  та підтримці Збройних сил. Незважаючи на ці труднощі, ми продовжуємо розвиватись та здійснювати розширення та реконструкцію наших приміщень.

 У 2022 році довелося адаптуватись до воєнного стану та працювати цілодобово. Проте ми прагнули знайти рішення для підтримки нашої компанії та забезпечення її розвитку зосередившись на створенні синергії та уникненні лише орендних операцій. Ми надаємо додаткові послуги для наших орендарів, які допомагають їм в рекламі та просуванні їх продукту на ринку. Ми отримали підтримку від кількох фірм з Харкова та Дніпра, а також долучили наші складські приміщення до збереження необхідних гуманітарних вантажів, таких як продовольство та медикаменти”.

Віталій Кирилів, співвласник компанії “Hochu rayu innovative design”, розповів про проєкт трансформації оснащення військової інфраструктури: “Дуже важливий момент – меблі, організація середовища для військових, допомога у переформатуванні їх роботи. Комфорт військових можна порівняти з озброєнням - обидва елементи необхідні для ефективного виконання завдань.

funcon 2 4

Ми говоримо про те, що є фронтенд і бекенд, як має працювати бекенд, щоб був відповідний фронтенд. Як це створити? У навчанні є багато ресурсів, щоб навчати військових, щоб вони самі творили меблі, і створити для них середовище, в якому вони могли б жити, працювати, навчатися. Це завдання є емоційно складним, оскільки військові є дуже чутливими та емоційно виснаженими.

Незважаючи на те,  що фірма “Hochu rayu innovative design” практично не заробляє, вона шукає партнерські відносини, щоб створювати відповідне середовище для військових, для військових офісів. Робота над проєктами повинна бути продовжена, оскільки ЗСУ є найбільшим роботодавцем в Україні. Це важливо враховувати, і фірма шукає помічників у створенні дизайн-рішень для досягнення цих цілей”.

logo nltuНАЦІОНАЛЬНИЙ
ЛІСОТЕХНІЧНИЙ
УНІВЕРСИТЕТ
УКРАЇНИ

 

 

© 2023 НЛТУ України

Адреса

  79057, м.Львів,
    вул. Ген.Чупринки, 
103
(032) 237 80 94,
    (032) 237 79 88
nltu@ukr.net
www.nltu.edu.ua
 f  facebook.com/nltu.edu.ua

Підтримка

Центр комунікацій

Матеріали, пропозиції та побажання надсилайте на електронну адресу site@nltu.edu.ua

При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.

JoomShaper