ChatGPT: виклик чи нові можливості для університетської освіти (перші кроки кафедри ТМВД у використанні штучного інтелекту)

Штучний інтелект, як інструмент ефективного навчання. Штучний Інтелект (Artificial Intelligence (АІ)) на початку тридцятих років ХХІ ст. швидко поширюється у різні сфери нашого життя – від ефективного навчання до інноваційної виробничої та наукової діяльності. Світ динамічний, і для того, щоб йти в ногу з часом, потрібно адаптуватися до змін та новацій. І, найголовніше, – розглядати ці можливості не як загрозу, а як допоміжний інструмент професійної діяльності, зокрема освітньої.

2 GPT

1 GPT

 

Технологізація освітнього процесу створює нові можливості та виклики для викладачів вищих навчальних закладів. З появою Штучного Інтелекту постає багато запитань, труднощів і водночас перспектив. Які нові можливості та виклики Штучний Інтелект принесе у світ освіти, як це може змінити освітній процес? Перш за все, потрібно зрозуміти, на що здатні технології на основі Штучного Інтелекту. І тут, без застережень, необхідно погодитись із думкою освітян, дослідників та небайдужих до майбутнього освіти [1-4], що Штучний Інтелект може зробити навчання ефективнішим і доступнішим для студентів, з одного боку, та полегшити роботу викладачам у своїй професійній діяльності, з другого.

Наразі в доступності кілька сервісів Штучного Інтелекту, які можуть бути використані для освітньої діяльності та, вже зараз, дозволять вийти на новий рівень у навчанні та викладанні [1] : DeepAI, Paintbytext, Bedtimestory, Talk to Books, MakeMyTale, Mubert, Kaiber, Pictory, ChatGPT, Microsoft Designer, Тome.

Особливої уваги заслуговує ChatGPT – Штучний Інтелект, що створить будь-який текстовий контент, за умови правильно сформованого запиту (prompt). В освітній діяльності – знайде потрібну інформацію, підготує інформацію для науково-популярної статті, проаналізує літературні джерела, створить проект плану з підготовки фахівців з підбором актуальних дисциплін, підбере лекційний матеріал за вказаною темою, сформулює питання для проміжного та підсумкового контролю знань з дисципліни, підбере тематику бакалаврських чи магістерських робіт за відповідною спеціальністю і багато іншого.

Вибір конкретного сервісу Штучного Інтелекту для підготовки фахівців вищої освіти є індивідуальним для кожного користувача і залежить від конкретної спеціальності. Аналіз доступних видів сервісу Штучного Інтелекту показав, що для підготовки фахівців спеціальності 187 «Деревообробні та меблеві технології» ефективно підходить чат-бот «ChatGPT».

Що відомо про використання ChatGPT в освітній діяльності. Питання та відповіді щодо можливого використання ChatGPT в освітньої діяльності:

  1. Чи може бути корисним ChatGPT в освітній діяльності?

Так, він може бути ефективним для науковців та студентів. ChatGPT може згенерувати що завгодно: наукову працю, статтю, написати та виконати контрольну роботу чи іспит. Але чи якісною буде ця робота?

  1. З чим може працювати ChatGPT?

Він може працювати з текстом та програмним кодом, формулами та числами – генерувати все, що йому зададуть. Тобто, це наче віртуальний помічник, якого можна попросити, наприклад, написати промову для виступу чи тези для наукової конференції за відповідною темою.

  1. А чи зможе цей чат-бот замінити викладача в найближчому майбутньому?

Довкола ChatGPT виник сильний ажіотаж. І це не безпідставні страхи, адже ChatGPT отримав безліч схвальних відгуків. Наприклад, одна з авторок британської газети Guardian зазначила, що цей чат-бот згенерував текст, дуже схожий до створеного людиною [4].

  1. Чи може ChatGPT може вплинути на попит фахівців?

Експерти в різних сферах висловлюють побоювання, що ChatGPT може вплинути на попит фахівців, які працюють з інформаційними технологіями. Що він може негативно вплинути на демократію та ознаменувати кінець англійської мови у навчальних закладах. Адже чат-бот здатен генерувати пости для соцмереж та коментарі, що впливатимуть на думку людей.

  1. Чи може ChatGPT може писати контрольні роботи, давати повноцінні відповіді на іспитові білети, оформляти бакалаврські та магістерські роботи, що не мають плагіату?

Так, він може підготовлювати всі ці документи. Тут якість та ефективність робіт за перевіряючими, з одного боку. Але, з другого боку, це серйозний виклик для системи освіти. Та чи стануть студенти неуками, виконуючи домашні завдання лише за допомогою новітнього чат-бота?

  1. Чи справді ChatGPT такий розумний?

ChatGPT «тренували» фахівці. Кожен виконував дві ролі: користувача та асистента Штучного Інтелекту. Тренери аналізували відповіді та удосконалювали модель, щоб зменшити кількість оманливих відповідей, шкідливої інформації та уникати образливих формулювань. Щодо недопустимого матеріалу – у них все вийшло: дані фільтруються, тому до запитів та відповідей ChatGPT не потрапляють тексти, що містять мову ворожнечі, расистські та сексистські вислови. А ось щодо правдивих відповідей є великі сумніви.

  1. Чи чутливий чат-бот ChatGPT до формулювання запитів?

Так, чат-бот чутливий до формулювання запитів. Він спершу виконає завдання. Але якщо його перефразувати, модель може відповісти, що не знає відповіді. Також ChatGPT зазвичай намагається вгадати, що має на увазі користувач, замість того, щоб поставити уточнювальні запитання. Тому він видає впевнені відповіді на неоднозначні запити. А це може бути взагалі не тим, що потрібно.

  1. Чи може чат-бот ChatGPT щось вигадати?

Дійсно, чат-бот іноді може щось вигадати. Журналісти BBC провели експеримент: вони поставили завдання чату згенерувати статтю в стилі видання. ChatGPT досить швидко видав текст, але в редакції до нього було багато зауважень [4]. Одне з найсуттєвіших – модель просто вигадала одну цитату.

  1. Як стратегічно Штучний Інтелект змінює підходи до освіти?

Експерти із питань штучного інтелекту та машинного навчання, надають інформацією про те, що Штучний Інтелект змінює підходи до освіти.  Застосунки Штучного Інтелекту можуть генерувати аудіо-, відео-, фото- та текстовий контент. Такі ресурси не лише створюють тексти й візуал, а навіть комбінують їх. Окрім цього, існують застосунки, які синхронізують фото, голос, відео, генерують результат пошукового запиту з посиланнями на різноманітні ресурси, створюють програмні коди, оптимізують робочу взаємодію людей. Важливо, під час користування ресурсами Штучного Інтелекту, формулювати точний запит (Prompt engineering) для досягнення найякіснішої відповіді від системи.

  1. ChatGPT – ворог чи друг для освіти?

ChatGPT може генерувати студентські роботи: реферати, курсові, дипломні, відповіді на іспитові білети. Звісно, це насторожує освітян усього світу. Адже є страх, що студенти перестануть самостійно виконувати домашні завдання і університетам доведеться якось цьому протистояти. Українські викладачі не так давно навчились справлятись із плагіатом у роботах вихованців. Адже був час, коли студенти замість власних роздумів переписували матеріал з підручника, а згодом — знаходили готові текстові матеріали в Інтернеті. Тепер постав новий виклик — чат-бот, що генерує студентські роботи без плагіату. Він перефразовує знайдену інформацію, уникаючи таким чином запозичень, які викладачі можуть виявити. Газета Stanford Daily провела анонімне опитування серед студентів: 17% респондентів зізналися, що використовували ChatGPT для виконання домашніх завдань та на іспитах. 5% студентів взагалі майже не редагували згенерований чат-ботом контент [4]. Через це освітяни хвилюються, що доведеться переосмислити систему іспитів та їхнє оцінювання. А щоб швидко протидіяти новій технології розробники вже створили GPT Detector. Проте ця модель не є ідеальною, тому на неї не можна повністю покладатись.

  1. Чи замінить нас ChatGPT?

З новими технологіями Штучний Інтелект не зможе замінити людей, але, безперечно, ChatGPT витіснить деякі професії, а, натомість, появляться інші нові. Наприклад, у суспільно орієнтованому напрямку, де важливим є контакт людина-людина, замінити працівників Штучним Інтелектом неможливо. Тому викладачі,  психологи та інші соціальні працівники нікуди не зникнуть. Так само щодо високотехнологічних напрямків. Штучний Інтелект хтось створює, аналізує, ним керують. Для цього також потрібні фахівці. Тож для медиків та біологів, фізиків та математиків, журналістів та аналітиків такі речі, як ChatGPT, будуть інструментом для швидкого розвитку, але не заміною.

 

2 GPT

 

Застосування ChatGPT кафедрою ТМВД для покращення якості навчання. Ідея використання чат-бот ChatGPT для покращення якості підготовки студентів була запропоновано завідувачем кафедри проф. Орестом Кійком та підтримана викладачами кафедри. У процесі обговорення виникали дискусійні питання, пов’язані із входженням ChatGPT у вищу освіту і не тільки.

Чи буде корисним чат-бот ChatGPT для вищої освіти?

Так, буде корисним, зокрема у напрямі покращення якості навчання. Щодо освітніх процесів та системи оцінювання, то варто зосередитись на тому, як у майбутньому треба буде взаємодіяти з новітнім чат-ботом та з його допомогою поліпшувати навчальний процес. Звісно, технологія досить молода, й ідей, як з нею працювати у сфері освіти, досить мало, але починати треба вже сьогодні. ChatGPT через свої особливості жодним чином не зможе замінити роботу викладачів. Тож варто зосередитись на тому, як чат-бот зможе спростити роботу фахівців у різних сферах та допомогти студентам та аспірантам здобути якісну освіту.

Як швидко ChatGPT зайде у вищу освіту?

Цей процес не зупинити. Технологізація освітнього процесу неминуча. Адже ми ідемо шляхом постійного розвитку, з одного боку. А з другого – хто цим чатом користувався професійно, а, особливо за вузько направленими тематиками, то виявив багато проблем і зрозумів, що це ще "сирий" продукт. Можна сказати, що ця програма з елементами Штучного Інтелекту є вдалою рекламою для просування. Її великий плюс – це доступ до великого масиву даних та їх швидке опрацювання. Google також вводило "систему самонавчання і елементи штучного інтелекту" для свого перекладача. Результат – машинний переклад покращився, але це завдяки статистичному аналізу правок, запропонованих користувачами.

Яку користь принесе ChatGPT для нашого університету?

Вигода буде як для викладачів, так і для студентів, зокрема у напрямі покращення якості навчання.

Чи будуть тепер студенти списувати?

Звісно, з появою ChatGPT студенти ніби перестануть виконувати завдання самостійно, але спочатку вони змушені будуть зареєструватись та освоїти основні принципи роботи з цією програмою. І тут всім треба зрозуміти, що потреба у контролі на антиплагіат відпаде, оскільки перевіряти відповіді від ChatGPT не має сенсу.

Які недоліки в чат-бота ChatGPT?

Перший недолік чат-бота – він користується контентом з Інтернету станом на 2021 рік. І все, що було опубліковано чи оновлено пізніше, йому недоступне. ChatGPT не фільтрує використані джерела за правдивістю. Іноді він може видавати правдоподібні, але безглузді відповіді. Або подавати дезінформацію як факти.

Чи будуть викладачі беззахисними перед «новою загрозою людському інтелекту та академічній чесності»?

Так, адже ChatGPT – це універсальний магазин "готових домашніх завдань" з будь-якої дисципліни.

Наскільки ChatGPT буде корисним для викладача та для студента?

Тут, безперечно, вчитимуться всі: викладач буде вдосконалювати свої професійні компетенції у напрямі технологізації освітнього процесу, готовити різноманітні завдання і т.д., а студент – буде орієнтуватись на пошуку готових відповідей, що неминуче, але тут, головне, власне аналітика студента, тобто власні думки у порівнянні із сформованим матеріалом Штучного Інтелекту.

Вже для кількох дисциплін («Green projects development and management», «Перероблення залишків деревини», «Утилізація виробів з деревини») були сформовані питання модульного контролю, які передбачають використання чат-боту ChatGPT для покращення якості навчання студентів спеціальностей 187 «Деревообробні та меблеві технології» та 122 «Комп'ютерні науки».

Приклад першого ділового діалогу між замовником «Orest» та виконавцем «ChatGPT» для формування та уточнення завдань проміжного та підсумкового контролю знань студентів:

Запит «Orest»: «Я вирішив сформулювати наступне запитання для своїх студентів : «Find out with the help of an artificial intelligence system definition of the Bioeconomy. Formulate the main problem of the Bioeconomy development in Ukraine. Identify causes of this problem and effects that it can cause having built Problem Tree. Turn a problem into an objective having built an objectives tree. Mark in your answers (by different colour, different text format or using some other way) information received from the GPT chat and your own thoughts»» (Дізнайтеся за допомогою системи штучного інтелекту визначення біоекономіки. Сформулюйте основну проблему розвитку біоекономіки в Україні. Визначте причини цієї проблеми та наслідки, які вона може спричинити, створивши Дерево проблем. Перетворіть проблему на ціль, побудувавши дерево цілей. Позначте у своїх відповідях (іншим кольором, іншим форматом тексту чи іншим способом) інформацію, отриману з чату GPT, і власні думки). «Що ви про це думаєте?».

Відповідь «ChatGPT»: Привіт «Orest», ваше запитання добре сформульоване та підходить для ваших студентів. Я буду радий допомогти вам і вашим студентам із цим завданням. Щоб відповісти на запитання, я пропоную наступні кроки:

Крок 1: Визначення біоекономіки. Біоекономіка відноситься до економічної системи, яка базується на сталому використанні біологічних ресурсів, таких як сільськогосподарські культури, ліси, риба та тварини, а також їхніх побічних продуктів, для виробництва їжі, енергії та іншого продуктів. Це модель, яка спрямована на інтеграцію економічного зростання з екологічною та соціальною стійкістю.

Інформація надана ChatGPT: Визначення біоекономіки.

Крок 2: Виявлення основної проблеми розвитку біоекономіки в Україні. Основною проблемою розвитку біоекономіки в Україні є відсутність державної підтримки, фінансування та стимулів для розробки та впровадження сталих практик, технологій та інновацій. Це, у свою чергу, призводить до відсутності інвестицій у дослідження та розробки, низького рівня обізнаності та освіти, а також недостатньої інфраструктури та нормативно-правової бази.

Інформація надана ChatGPT: брак державної підтримки, фінансування та стимулів.

Крок 3: Визначення причин і наслідків проблеми

Причини:

  • • Недостатнє державне фінансування та стимули для стійких практик.
  • • Обмежена обізнаність та освіта щодо переваг біоекономіки.
  • • Неадекватна нормативна база.
  • • Відсутність інвестицій у дослідження та розробки.

Ефекти:

  • • Обмежені інновації та технологічний прогрес.
  • • Низька продуктивність і конкурентоспроможність.
  • • Деградація навколишнього середовища.
  • • Зниження соціального та економічного добробуту.

Інформація надана ChatGPT: Причини та наслідки проблеми.

Крок 4: Перетворити проблему на мету.

Мета: збільшити державну підтримку, фінансування та стимули для розробки та впровадження стійких практик, технологій та інновацій у біоекономіці.

Інформація надана «Orest»: Перетворення проблеми на мету.

Крок 5: Дерево цілей

  • • Збільшити державне фінансування та стимули для біоекономіки.
  • • Розвивайте стійкі практики та технології.
  • • Сприяти дослідженням і розробкам у біоекономіці.
  • • Підвищення обізнаності та освіти щодо біоекономіки.
  • • Проведення навчальних програм і семінарів для зацікавлених сторін.
  • • Розробіть освітні ресурси та матеріали.
  • • Посилення нормативно-правової бази для біоекономіки.
  • • Встановлення та впровадження екологічних та соціальних стандартів.
  • • Розробити політику та правила, які підтримують стійкі практики.
  • • Заохочуйте інвестиції в біоекономіку.
  • • Забезпечити стимули для підприємств та інвесторів.
  • • Розвивайте інфраструктуру для підтримки діяльності біоекономіки.

Інформація надана «Orest»: Дерево цілей.

Реакція «ChatGPT»: Я сподіваюся, що це допоможе вам і вашим студентам, «Orest». Дайте мені знати, якщо у вас виникнуть запитання чи вам потрібна допомога.

Висновки.

  1. Зрозуміло, що Штучний Інтелект почав і буде продовжувати інтегруватися у вищу освіту різними способами, але, малоймовірно, що він повністю замінить викладачів у найближчому майбутньому, оскільки він все ще має обмеження та не може повністю відтворити людську взаємодію та емпатію, які часто є важливими в навчанні. Крім того, викладачі відіграють життєво-важливу роль у підтримці соціального та емоційного розвитку студентів, забезпечуючи керівництво та мотивацію, а також адаптуючи навчання відповідно до індивідуальних потреб кожного слухача. ChatGPT – ще досить сирий продукт, його потрібно ще досліджувати та ставитися до нього критично.
  2. З появою такого інструменту як ChatGPT потрібно змінювати не парадигму контролю студентів, а навчальний процес у вищій освіті. Перш за все, має бути виховний момент. Варто показувати студентам, що є така річ, як Штучний Інтелект, і він вже може замінити в багатьох речах людей. Тому, щоб бути успішними та мати високі професійні компетенції, студенту потрібно вчитися самому та здобувати відповідний фах всіма можливими способами.
  3. Використання чат-боту ChatGPT для написання наукової статті робить цей процес швидшим та ефективнішим, ніж це б робила людина, відкриваючи та аналізуючи купу джерел літератури. Адже Штучний Інтелект – це насправді набагато більше за пошуковик. Він генерує абсолютно нові тексти з урахуванням того, що знаходить у Google. І робить це досить якісно та швидко. Він не просто видає визначення та уривки з наукових статей. А порівнює, робить висновки, формує тези, пише анотації, рекомендує як починати та аналізувати текст.
  4. Щодо освітніх процесів та системи оцінювання, варто зосередитись на тому, як найшвидше безпосередньо взаємодіяти з новітнім чат-ботом ChatGPT і, з його допомогою, поліпшувати навчальний та освітній процес в НЛТУ України. Наставникам та викладачам необхідно визначити, як і чого навчати, зокрема більше звертати увагу на можливості Штучного Інтелекту та на розвиток метанавичок (надуміння – жорсткі (hard skills) і м’які (soft skills)), зокрема усвідомленості, емпатії, неупередженості, гнучкості, мобільності, креативності, інтегрального та критичного мислення та ін.
  5. Штучний Інтелект, безперечно, трансформує вищу освіту. І тут не потрібно виходити з аналізу щодо шкідливості програмного забезпечення та зворотного інжинірингу – занепокоєння щодо Штучного Інтелекту як механізму плагіату і шахрайства в освіті, а як інструменту, який зможе поліпшити освітні результати. У найближчій перспективі науково-педагогічні працівники університетів повинні усвідомити сувору реальність «цунамі» Штучного Інтелекту, яке ось-ось обрушиться на систему вищої освіти. Треба сказати, що сьогодні ChatGPT стає вірусним – це чума, що загрожує нашому розуму, а не тілу, тобто вища освіта ніколи не буде колишньою.
  6. Підсумовуючи, можна сказати, що ChatGPT може стати поворотною точкою в осучасненні та підвищенні якості освіти. Буде нова мода на знання. І до цієї моди увійдуть спеціальні приклади та інтегровані кейси з інтерактивними питаннями, відповідями та проектами, які можна вирішити своїм мозком. У процесі навчання нейромережа може стати цінним помічником, заощадивши час та зусилля на рутинну роботу та заучування непотрібної теоретичної інформації.
  7. Таким чином, ChatGPT вражає своїми можливостями, наприклад, він може генерувати тексти, відповідати на запитання та навіть прописувати круті ідеї для створення контенту. Є бачення, що ChatGPT у вищій освіті, для початку, може буде корисним для пошуку першоджерел, підбору матеріалів як для статей, так і для лекцій, тобто виконувати механічну роботу. Крім того, ChatGPT ефективно можна використовувати для різних завдань, включаючи аналітичне представлення інформації та створення чат-ботів, які можуть взаємодіяти з користувачами, для проведення досліджень і розробки аналітичних звітів та чимало іншого – все залежить від фантазії та потреб користувача.

Додаткові матеріали про час-бот ChatGPT для ефективної роботи.

Історія та характеристики ChatGPT [2].

ChatGPT (англ. Generative Pre-trained Transformer або укр. Породжувальний попередньо тренований трансформер)  – чат-бот зі штучним інтелектом, розроблений компанією OpenAI і здатний працювати в діалоговому режимі, що підтримує запити природними мовами. ChatGPT – велика мовна модель, для тренування якої використовувалися методи навчання з учителем та навчання з підкріпленням. Цей чат-бот ґрунтується на іншій мовній моделі від OpenAI – GPT-3.5 – покращеної версії моделі GPT-3. 14 березня 2023 року була випущена мовна модель GPT-4, доступна тестувальникам та платним передплатникам ChatGPT Plus. ChatGPT був запущений 30 листопада 2022 року і привернув увагу своїми широкими можливостями: написання коду, створення текстів, можливості перекладу, отримання точних відповідей та використання контексту діалогу для відповідей, хоча його фактична точність також підлягала критиці. Після релізу ChatGPT оцінка компанії OpenAI виросла до 29 мільярдів доларів. Reuters на початку лютого 2023 року із посиланням на швейцарський холдинг UBS повідомила, що за 2 місяці аудиторія активних користувачів ChatGPT досягла 100 млн осіб.

Особливості користування ChatGPT для кращих результатів [3].

Як найкраще взаємодіяти з ChatGPT?

Практично не існує правильного чи неправильного способу спілкування з цим інструментом на базі машинного навчання. Можна написати йому будь-що та отримувати ті чи інші результати. Однак є деякі рекомендації, які допоможуть сформулювати правильні запити, що сприятиме отриманню кращого результату. Розробники мовної моделі, компанія OpenAI, постійно вносять корективи, тому ChatGPT розвивається й оновлюється теж постійно. Але підказки, які описує 24tv, мають бути універсальними, адже вони стосуються базових принципів роботи з мовними моделями на кшталт ChatGPT.

Як ефективно користуватися ChatGPT?

Загалом основний принцип полягає в наступному – щоб отримати бажаний результат, потрібні надати чат-боту максимально конкретні текстові вказівки. Окрім простих вказівок, наприклад, для створення постів у блозі або соціальних мережах, ChatGPT може охоплювати багато інших, іноді цікавих випадків використання, коли вам потрібно придумати більш спеціалізовані підказки.

Якою мовою доцільно здійснювати запит у ChatGPT?

ChatGPT навчався на даних з багатьох мов, але кількість англійського тексту в навчальному матеріалі значно більша. Може бути корисно виконувати запити англійською мовою, а потім перекладати результати за допомогою таких інструментів, як DeepL.

Як працює ChatGPT?

ChatGPT обробляє до 4096 токенів у вхідних даних, будь-який символ, що перевищує цю кількість, ігнорується без повідомлення. Токен приблизно еквівалентний слову, в залежності від випадку використання. Генерацію відповідей можна зупинити за допомогою кнопки «Стоп» над полем введення, якщо ви помітили, що ChatGPT рухається в неправильному напрямку. Якщо під час чату було введено надто багато даних, може бути корисно почати новий чат, щоб наступні відповіді не були зіпсовані.

Чи треба дякувати ChatGPT за роботу?

Хоча чат з ChatGPT іноді здається майже людським, ввічливі фрази на кшталт «будь ласка» і «дякую» є зайвими. ChatGPT не потребує красномовних інструкцій, лише зрозумілих.

Логічна послідовність у формуванні запитів до ChatGPT [3].

  1. Визначення ролі ChatGPT. Викладач чи науковець, маркетолог чи журналіст, інженер чи філософ, студент чи аспірант – ChatGPT може виконувати всі ці ролі та багато інших. Все, що потрібно Штучному Інтелекту – це підштовхнути його в правильному напрямку. Вказівки завжди можуть мати однакову структуру. Так навіть краще. Спочатку ChatGPT отримує підказку про те, яку роль має відігравати Штучний Інтелект. Потім у вказівці зазначається інформація від користувача. Потім – що саме Штучний Інтелект повинен з нею зробити, включно з приблизними підказками щодо напрямку руху. Нарешті, рекомендується брати першу конкретну інструкцію в лапки. Приклад: Я хочу, щоб ти виступив у ролі гіда. Я напишу тобі своє місцеперебування, а ти запропонуєш мені місце, яке я можу відвідати поблизу. У деяких випадках я також скажу тобі, які місця я відвідаю. Ти також запропонуєш місця схожого характеру, які знаходяться поруч з моїм першим місцем перебування. Моя перша команда: «Я у Львові й хочу відвідати музеї».
  2. Встановлення цільової групи та канал комунікації. Щоб уникнути нудного переписування вручну або за допомогою іншої підказки, треба надати ChatGPT якомога більше інформації. Треба чітко вказати Штучному Інтелекту, як звертатися до читача і для якого каналу призначений текст. ChatGPT може навіть враховувати гендерно-нейтральну мову, якщо сказати йому про це. Наприклад, для ChatGPT має велике значення, чи буде текст виводитися як публікація в блозі, сторінка магазину, публікація в LinkedIn, твіт, TikTok або скрипт YouTube. Приклад: Мені потрібен сценарій для TikTok про можливості та ризики ChatGPT. Треба задавати короткі речення. Звертатися безпосередньо до аудиторії. Необхідно формувати гендерно-нейтральну мову.
  3. Ланцюгові підказки. Центральним аспектом для того, щоб змусити ChatGPT робити те, що треба – це є «ланцюжкова підказка». Це означає розбиття складних завдань на кілька проміжних етапів у надії на те, що Штучний Інтелект видасть більш конкретний, персоналізований, а отже, в цілому кращий результат. Це працює як в одній довгій вказівці, так і в кількох вказівках поспіль. Ймовірно, найпростіша форма ланцюгової вказівки – це спочатку запитати про структуру статті. Потім треба попросити ChatGPT сформулювати відповідні пункти. Цей метод також економить час. Якщо виявиться, що Штучний Інтелект йде неправильним шляхом під час складання плану, тоді треба внести необхідні корективи до того, як буде згенеровано повний текст. Приклад: Напиши статтю про ChatGPT. Запити: а) спочатку дай мені план, який складається із заголовка та кількох підзаголовків. б) тепер напиши п'ять ключових повідомлень для кожного підзаголовка. в) додай п'ять ключових слів до ключових повідомлень для кожного підзаголовка. г) сформулюй висновки. д) підготуй анотацію на 1800 знаків. е) і так далі…
  4. Змініть вихідні дані. Навіть якщо дотримано всіх попередніх порад, можливо, треба буде підготувати один і той самий контент для різних каналів, таких як Twitter, Facebook чи LinkedIn (або в освіті – лекційний матеріал для різних дисциплін). Текст повинен бути адаптований до тону і форматування цільового каналу. Знову ж таки, ChatGPT подбає про це завдання за допомогою правильних вказівок. Важливими моментами можуть бути назва каналу, а також опис форматування. Приклад Twitter: Сформулюй згенерований текст у кілька твітів. Пам'ятай, що максимальна довжина одного твіту – 280 символів. Використовуй короткі речення і не розтягуй їх на кілька твітів. Починай твіти з послідовної нумерації. Приклад LinkedIn: Сформулюй згенерований текст як пост у LinkedIn. Май на увазі, що максимальна довжина – 3000 символів. Структуруй основні пункти тексту у вигляді маркованого списку. Почни із захопливого тизерного речення і закінчи закликом до дії для більшої залученості.
  5. Формат виводу. За замовчуванням ChatGPT відповідає звичайним текстом. Однак інструмент штучного інтелекту фактично обробляє форматування мовою розмітки Markdown, наприклад, заголовки, жирний або курсивний текст, впорядковані (пронумеровані) або невпорядковані списки і навіть таблиці. Можна використовувати ці функції для створення власного тексту. Однак у більшості випадків ChatGPT не придумує сам, і тому потребує відповідної вказівки щодо форматування. Звичайно, можна виконати форматування пізніше за допомогою ланцюжка вказівок до готової згенерованої відповіді. Приклад: Мені потрібен пост у блозі про ChatGPT. Напиши заголовок, тизер, підзаголовок і абзац. Відформатуй все у Markdown.
  6. Створіть підказки. Як і в першій вказівці вище, Штучному Інтелекту потрібно дати вказівку взяти на себе певну роль. Однак цього разу ChatGPT бере на себе нудне завдання генерувати структуру для подальших вказівок. Іншими словами, чат-бот сам ставить собі вказівки, на які йому потрібно відповісти в наступних підказках. Якщо ChatGPT записує запитання у вигляді пронумерованого списку, тоді треба посилатися безпосередньо на номери. Приклад: Ти – робот для створення вказівок. Тобі потрібно зібрати інформацію про цілі користувача, приклади бажаного виводу і будь-яку іншу відповідну контекстну інформацію. Вказівка повинна містити всю необхідну інформацію, надану тобі. Став користувачеві більше запитань, поки не будеш впевнений, що створив оптимальну підказку. Твоя вказівка повинна бути чітко відформатована і оптимізована для взаємодії з ChatGPT. Обов'язково почни з того, що запитай користувача про цілі, бажаний результат і будь-яку додаткову інформацію, яка тобі може знадобитися.

Літературні джерела

  1. 11 технологій штучного інтелекту, які допоможуть зробити навчання ефективнішим. https://osvitanova.com.ua/posts/5953-11-tekhnolohii-shtuchnoho-intelektu-iaki-dopomozhut-zrobyty-navchannia-efektyvnishym
  2. https://uk.wikipedia.org/wiki/ChatGPT
  3. Шість основних стратегій формулювання запитів до ChatGPT для кращих результатів. https://osvitanova.com.ua/posts/5908-shist-osnovnykh-stratehii-formuliuvannia-zapytiv-do-chatgpt-dlia-krashchykh-rezultativ
  4. ChatGPT доступний в Україні: що це таке і як він змінить освіту? https://osvitoria.media/experience/kontrolnu-napyshe-shtuchnyj-intelekt-shho-take-chatgpt-ta-yak-vin-zminyt-osvitu/

 

Підготовив статтю, проф. Сергій Гайда, кафедра ТМВД

Last modified on Четвер, 13 квітня 2023 07:45

logo nltuНАЦІОНАЛЬНИЙ
ЛІСОТЕХНІЧНИЙ
УНІВЕРСИТЕТ
УКРАЇНИ

 

 

© 2023 НЛТУ України

Адреса

  79057, м.Львів,
    вул. Ген.Чупринки, 
103
(032) 237 80 94,
    (032) 237 79 88
nltu@ukr.net
www.nltu.edu.ua
 f  facebook.com/nltu.edu.ua

Підтримка

Центр комунікацій

Матеріали, пропозиції та побажання надсилайте на електронну адресу site@nltu.edu.ua

При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.

JoomShaper