Розширення та поглиблення співпраці НЛТУ України з технічним університетом міста Зволена

В рамках академічної мобільності за програмою Еразмус+ (напрям КА 1) в Технічному університеті міста Зволена (Словацька Республіка) у період з 30 січня по 03 лютого цього року проходили стажування проректор з науково-педагогічної виховної роботи та міжнародних зв’язків, канд. техн. наук, доцент Микола Борис та керівник сектору академічної мобільності відділу міжнародних зв’язків, д-р філософії Галина Лесюк.

Програмою стажування передбачалися:

  • • зустрічі з керівництвом Технічного університету міста Зволена для обговорення напрямів розширення співпраці між університетами;
  • • обговорення та аналіз результатів співпраці за 2022 рік в організації академічної мобільності викладачів та студентів за програмою Еразмус+ (КА 1);
  • • формування пропозицій для розроблення та подання спільних проєктних заявок за програмою Еразмус+;
  • • обговорення пропозицій для подання спільної проєктної заявки за програмою Еразмус+ щодо розроблення міжнародної освітньої програми подвійних дипломів;
  • • зустрічі з провідними науково-педагогічними працівниками факультету техніки цього ж університету для обговорення подальшої співпраці;
  • • вивчення досвіду Технічного університету міста Зволена (для запровадження в нашому університеті) із таких напрямків роботи:

- організації роботи з іноземними студентами та діяльності відповідних структурних підрозділів;

- звітності про результати міжнародної діяльності університету;

- процедури та особливостей формування освітніх програм тощо.

Відповідно до програми стажування, учасники поїздки зустрілися із проректором з міжнародних зв’язків Браніславом Олахом (doc. Ing. Branislav Olah, PhD), Еразмус+ інституційним координатором Технічного університету міста Зволена Маріаною Крівошіковою (Mariana Krivošíková).

Проректор Олах ознайомив з історією Технічного університету міста Зволена, зазначивши, що університет міста Зволена належить до найстаріших університетів у Словаччині. Університет бере початок із заснування у 1770 році Гірничої академії у Банській Щавниці, де вивчали лісівничі дисципліни. Тут у 1807 році була створена ліснича (лісогосподарча) кафедра, на якій на університетському рівні вивчали лісівництво у Словаччині. Пізніше, це був єдиний університет подібного типу на всю Австро-Угорщину. Однак, у 1919 році цей освітній заклад було закрито.

У часи другої світової війни лісівництво вивчалося у Cловацькому технічному університеті в Братиславі (STU), а з 1946 року – в Університеті аграрної та лісничої інженерії в місті Кошице, після закриття якого було утворено Технічний університет у місті Зволені, до якого перейшли лісничий та деревообробний факультет.

На сьогодні до структури університету входять чотири факультети: лісовий, деревообробний, техніки, екології та охорони навколишнього середовища.

У стінах університету панує творча та ділова атмосфера. Університет розвивається і осучаснюється, однак повсюдно відчувається дух вищого освітнього закладу з давніми історичними традиціями.

1 minРідкісні та давні експонати екзотичних порід деревини

 

Проректор Браніслав Олах розповів, що студенти Технічного університету міста Зволена отримують хорошу і насичену практичну підготовку, яка їх належним чином готує до майбутньої роботи. Тому випускники університету з лісогосподарських та екологічних спеціальностей є затребуваними на ринку праці у Словаччині, зважаючи на інтенсивний розвиток систем екологічної стійкості та охорони навколишнього середовища.

Під час зустрічі було конкретизовано заходи, пов’язані з реалізацією існуючих і майбутніх академічних мобільностей, визначено поточні обмеження та проблеми, шляхи їх вирішення, окреслено потоки мобільностей та зміст заявки на проект мобільності (КА 171) за конкурсом програми Еразмус+ на 2023 рік.

Було відзначено, що поточним стримуючим фактором для масштабування кількості студентських мобільностей між університетами є відсутність англомовних освітніх програм. Для зменшення впливу такого обмеження домовлено організовувати індивідуальні консультації українським студентам під час їхнього навчання в Технічному університеті міста Зволена та переформувати угоди про навчання (Learning agreements) шляхом скорочення кількості дисциплін та навчальне навантаження (в кредитах ЕСТС) у приймаючому університеті. Це уже буде враховано в угодах про навчання трьох студенток НЛТУ України, які навчатимуться у весняному семестрі в Словаччині.

Плідною була зустріч із завідувачем кафедри природоохоронних і лісогосподарських машин, професором Йозефом Крілеком (prof. Ing. Jozef Krilek, PhD). Були обговорені питання, пов’язані з виконанням спільних науково-дослідних робіт між науково-педагогічними працівниками кафедр, а також подальшої співпраці з написання спільних наукових публікацій, організації довгострокових мобільностей з метою стажування, а також формування нових проектних заявок.

Проаналізовано здобутки за понад 25-літню співпрацю між двома кафедрами. Професор Крілек ознайомив українських колег зі структурою кафедри, організацією освітнього процесу і навчальною, науково-дослідною та організаційною складовими роботи викладачів кафедри. Важливим був досвід словацьких колег з питань науково-методичного забезпечення навчального процесу.

 2 min3 minДелегація НЛТУ України із завідувачем кафедри природоохоронних і лісогосподарських машин, професором Йозефом Крілеком

 

Для учасників делегації було організовано екскурсію в науково-дослідну лабораторію 3-D програмування, у якій була змога спостерігати за роботою 3-D принтерів, ознайомитися з особливостями розроблення програм для забезпечення їх роботи.

4 min5 min

У лабораторії 3-D програмування Технічного університету міста Зволена

 

У рамках візиту відбулася робоча зустріч з деканом факультету техніки, доцентом Павелом Беньом (doc. Ing. Pavel Beňo, PhD). Декан Павел Беньо ознайомив членів делегації зі структурою факультету, особливостями підготовки фахівців на факультеті та їх працевлаштуванням. Він розповів, що факультет техніки надає здобувачам технічну освіту та готує фахівців за освітніми ступенями бакалавра, магістра і доктора наук з напрямків створення екологічно безпечних технологій і машин та обладнання, менеджерів із захисту навколишнього середовища з акцентом на лісову та мобільну техніку, деревообробні машини та обладнання, управління машинами та обладнанням, спеціалістів з промислового проектування та менеджменту з акцентом на інженерію безпеки та сферу технічної безпеки виробничої діяльності.

На факультеті створено умови, що дають змогу студентам завершити своє навчання в іноземних університетах, і в той же час він є відкритим для іноземних студентів. Підготовка висококваліфікованих фахівців спрямована на екологізацію виробничих процесів, гуманізацію праці, проектування машин та обладнання для заготівлі та обробки деревини таким чином, щоб мінімізувати негативний вплив мобільних лісових машин на природне лісове середовище.

В ході зустрічі обговорено шляхи активізації подальшої співпраці між факультетом і нашим університетом, а також питання впровадження програм подвійного диплому за спеціальностями факультету.

У середу, 1 лютого 2022 року відбулася ще одна робоча зустріч із проректором з міжнародних зв’язків Броніславом Олахом та Еразмус+ інституційним координатором Технічного університету міста Зволена Маріаною Крівошіковою, на яку були запрошені продеканка факультету техніки, відповідальна за міжнародні зв’язки, доцентка Еріка Суєва (Erika Sujová) та завідувач кафедри природоохоронних і лісогосподарських машин, професор Йозеф Крілек.

  6 minПід час обговорення питань співпраці між університетами

 

Під час зустрічі було уточнено окремі питання, пов’язані з реалізацію академічних мобільностей, а також зміст заявки на проект мобільності (КА 171) за конкурсом програми Еразмус+ на 2023 рік.

В ході зустрічі обговорено питання впровадження програм подвійних дипломів між університетами. З’ясовано, що зі словацької сторони процедура реалізації програм подвійних дипломів передбачає такі кроки: акредитація освітніх програм, узгодження партнерами навчальних планів, узгодження умов програми подвійного диплому в договорі між університетами-партнерами (вступ, фінансування, міграційні питання тощо). Обмін та узгодження навчальних планів підготовки магістрів заплановано на завершення 2023 року (після результатів акредитації).

Словацькі колеги висловили зацікавленість в організації мобільностей своїх студентів з метою стажування (Student Mobility for Traineeships) на базі Карпатського біосферного заповідника та інших об’єктів природно-заповідного фонду Карпат (спеціальності для вхідної студентської мобільності – “Екологія”, “Лісове господарство”). Досягнуто домовленість щодо включення відповідних потоків мобільності за цими спеціальностями до проєктної заявки за конкурсом програми Еразмус+ на 2023 рік.

Також, окрім короткострокових мобільностей для працівників (Staff Mobility for Training) тривалістю п’ять днів, у новій заявці передбачені довгострокові мобільності тривалістю один місяць для створення можливості проведення експериментальних досліджень працівниками НЛТУ України у лабораторіях Технічного університету міста Зволена.

Також досягнута домовленість щодо академічних мобільностей студентів та науково-педагогічних працівників до Технічного університету міста Зволена зі спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти в ННІ деревообробних та комп’ютерних технологій і дизайну.

Впродовж зустрічей зі словацькими колегами тема війни і миру в Україні піднімалася постійно. До слова, колектив Технічного університету міста Зволена одним із перших з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну виразив співчуття і підтримку українському народові та засудив загарбницькі наміри російської федерації. Університет надав прихисток сім’ям українців, які виїхали за кордон. В знак солідарності з українським народом завідувач кафедри природоохоронних і лісогосподарських машин, професор Йозеф Крілек одягнув подаровану українськими колегами вишиванку – один із символів незламності українського народу.

     7 min

Для учасників делегації було організовано екскурсію в навчально-наукові лабораторії кафедри природоохоронних і лісогосподарських машин, під час яких була можливість ознайомитися з організацією проведення навчальних занять студентів та науково-дослідної роботи науковців університету.

З огляду на можливість подальших спільних експериментальних досліджень перспективним був огляд лабораторії гідравлічних систем та стенда для імітації руху лісової машини необробленим ґрунтом (ґрунтовий канал). Було заплановано і внесено до проєктної заявки можливість використання цього стенда та інших науково-дослідних установок для проведення спільних експериментальних досліджень під час виконання наукових робіт.

9 min10 min11 min12 min 

У лабораторії гідравлічних систем

 

В рамках академічної мобільності делегація мала змогу ознайомитися з визначними історичними та культурними пам’ятками міста Зволена – привітного словацького міста із елементами середньовічної архітектури. Зокрема, було відвідано Зволенський замок (Zvolenský zámok), побудований Людовиком І Великим у 1360-1382 роках за проектом італійських архітекторів. У XV-XVI століттях замок розширювався і перебудовувався. За усі часи свого існування замок ніколи не було взято.

Тепер у замку розташовується Словацька національна галерея.

131415 min16 minСтаровинний Зволенський замок

 

Результати стажування:

1) Проведено зустрічі з керівництвом Технічного університету міста Зволена, провідними працівниками факультету техніки, зокрема, кафедри природоохоронних і лісогосподарських машин, та обговорено напрями розширення подальшої співпраці між університетами, вироблено пріоритети спільної діяльності та шляхи їх досягнення;

2) Обговорено результати співпраці за 2022 рік в організації академічної мобільності за програмою Еразмус+ (КА 1) з фахівцями Технічного університету міста Зволена, які займаються її плануванням і організацією. Погоджено надання додаткових академічних мобільностей для студентів та викладачів НЛТУ України;

3) Проведено детальне обговорення та сформовані пропозиції для розроблення та подання спільних проєктних заявок за програмою Еразмус+;

4) обговорення пропозицій для подання спільної проєктної заявки за програмою Еразмус+ щодо розроблення міжнародної освітньої програми подвійних дипломів;

5) За результатами стажування подано спільну заявку на проєкт мобільності Еразмус+ (КА 171) за конкурсом програми 2023 року.

6) Вивчено досвід організації роботи структурних підрозділів Технічного університету міста Зволена для запровадження окремих елементів у НЛТУ України, зокрема з таких напрямків роботи:

  • організації роботи з іноземними студентами;
  • звітності про результати міжнародної діяльності університету;
  • процедури та особливостей формування освітніх програм тощо.

Підготували:
Борис М.М., проректор з науково-педагогічної
 виховної роботи та міжнародних зв’язків,
канд. техн. наук, доцент;

Лесюк Г.М., керівник сектору
академічної мобільності
відділу міжнародних зв’язків,
д-р філософії

Last modified on П'ятниця, 10 лютого 2023 12:22

logo nltuНАЦІОНАЛЬНИЙ
ЛІСОТЕХНІЧНИЙ
УНІВЕРСИТЕТ
УКРАЇНИ

 

 

© 2023 НЛТУ України

Адреса

  79057, м.Львів,
    вул. Ген.Чупринки, 
103
(032) 237 80 94,
    (032) 237 79 88
nltu@ukr.net
www.nltu.edu.ua
 f  facebook.com/nltu.edu.ua

Підтримка

Центр комунікацій

Матеріали, пропозиції та побажання надсилайте на електронну адресу site@nltu.edu.ua

При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.

JoomShaper