Співпраця харківського художнього музею з викладачами кафедри дизайну НЛТУ

311142067 537915681670374 2185579324610046325 nТворчі контакти музейників і митців Харкова і Львова мають добру історію взаємин. За останній час це виставкові проекти, пленери, науково-практичні конференції, обмін мистецтвознавчою літературою. Серед найбільш активних творчих «зв'язкових» між нашими містами є львів'янин Юрій Ямаш, учасник пленерів на Харківщині, автор наукових мистецьких досліджень про І.Труша, Г.Семирадського та інших, добре відомих в ХХМ. Нині він працює на кафедрі дизайну НЛТУ, яку очолює доктор наук, професор Володимир Прусак. Досвідчені дизайнери і плакатисти, ці викладачі в рамках дисципліни «графічний дизайн» задали своїми власними творами високу планку професійного виконання і громадського ставлення до подій, що відбуваються в Україні, залучаючи до мистецтва плаката своїх студентів як потужного засобу спротиву і опору агресії.
Нині графіка, особливо її комп'ютерний варіант, знову повертає, у зв'язку з подіями в Україні, викликаними російською агресією, гостроту реакції, динаміку передачі подій, як жанр мобільний і злободенний. Виставка антивоєнного плаката Ю.Ямаша та студентів НЛТУ — це своєрідний мистецький щоденник війни, починаючи з 2014 року, анексії Криму та окупації частини Донбасу.
Роботи є різними за образно-стилістичним виконанням, композиційною побудовою, метафоричним, семантико- символічним наповненням. Мілітарна складова, втілена в щоденній звитяжній роботі наших ЗСУ (а війна, за висловом одного із літературних персонажів, то найважча у світі робота), поєднана з ліро-епічним образом Батьківщини, сповненої різного емоційного настрою, де все таки превалює віра і надія на перемогу. Особливу увагу автори плакатів приділяють державній символіці України, стверджуючи непорушність її територіальної цілісності і кордонів. У деяких плакатах автори «включають» промовисті образотворчі цитати — скульптура Давида роботи Мікеланджело тримає монолітну брилу з обрисами України, запорізькі козаки дають нещадну відсіч ворогам, крізь земну твердь пробивається трилисник як символ нескореної нації і її безсмертного народу. Традиції політичної сатири, гротескно- карикатурного зображення ворога втілено в багатьох плакатах. «Русскій мір» — це підступні «матрьошкі» з жорстокою начинкою, «колоради», що нахабно лізуть на наші поля і землю, перетворюючи її на пустелю, «Миротворець» у вінку, де замість лаврів — кулі, зате очікуваний хліб-сіль замінюють «цукерки»-гранати та інші набої. Виставка плаката студентів і викладачів засвідчила не тільки особисте, пропущене крізь душу і серце ставлення до війни як найбільшого злочину проти людства, але й творче засвоєння традицій вітчизняної графіки, її патріотичного спрямування.
Англомовні плакатні назви і заклики вводять ці роботи у світовий політичний контекст, сприяють їх поширенню і популяризації. Алюзії бойового гуцульського танцю «Аркан», аналогічного запорізькому «Гопакові», викликає плакат із зображенням побратимського кола наших бійців, озброєних не тільки автоматами, а й дружньою підтримкою і взаємодопомогою.
Last modified on Вівторок, 11 жовтня 2022 06:57

logo nltuНАЦІОНАЛЬНИЙ
ЛІСОТЕХНІЧНИЙ
УНІВЕРСИТЕТ
УКРАЇНИ

 

 

© 2023 НЛТУ України

Адреса

  79057, м.Львів,
    вул. Ген.Чупринки, 
103
(032) 237 80 94,
    (032) 237 79 88
nltu@ukr.net
www.nltu.edu.ua
 f  facebook.com/nltu.edu.ua

Підтримка

Центр комунікацій

Матеріали, пропозиції та побажання надсилайте на електронну адресу site@nltu.edu.ua

При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.

JoomShaper