«НА ЗАХИСТІ ІДЕНТИЧНОСТІ. ВЕЛИКДЕНЬ» Виставка живопису Остапа Патика

2У Львові 20 квітня 2022 р., в залах «PM Gallery», м. Львів, урочисто відкрили персональну художню виставку Остапа Патика – Заслуженого діяча мистецтв України, доцента кафедри дизайну Національного лісотехнічного університету України. Остап Патик – художник, педагог, дизайнер, добре знаний у мистецьких колах не лише Львова, України, а й поза її межами. На виставці автор презентував більше двадцяти орнаментально-декоративних композицій, інтерпретованих на глибокому фундаменті духовної спадщини національної художньої культури з її невичерпною скарбницею давнього іконопису та народного мистецтва.

Основним меседжем мистецького проєкту є сама назва – «НА ЗАХИСТІ ІДЕНТИЧНОСТІ. ВЕЛИКДЕНЬ». Зважаючи на катастрофу загарбницької війни, розв’язаною Росією вельми актуальною є проблема осмислення національної, культурної ідентичності та її збереження, бо ворог спрямовано нищить все українське – історію, культуру, традиції, ціннісні змісти. Поняття «національної ідентичністі» дає відповідь на глибоко філософське питання «Хто «Я»/«Ми»?», визначає відповідність різноманітності універсальному, викарбовує власну й національну систему цінностей. Ця війна, біль, страх за дітей, за випалену рідну землю спустошують душу але й водночас додають нових сенсів й екзистенційних забарвлень існування.

Почуття люті посіяне російським вторгнення в Україну викликає потужну енергію, яку треба використати для ефективної дії. Опановуючи свою ненависть до ворога, Остап Володимирович, вже на другий день війни з внутрішньою зібраність, емоційною стриманістю працює за мольбертом. Війна не привід щоби припинити робити звичне, необхідно рухатися в перед – зазначає художник, оскільки мистецтво – теж зброя і головна його функція, відображати осмислену екзистенцію.

У представлених роботах митець на живописному рівні рефлексує на проблему самоідентифікації як самобутньої культурно-цивілізаційної спільності з яскравим стилістичним тяжінням до спадку стародавньої образотворчої культури, що проявляється через кольоро- та формо-творчий аспекти художніх творів.

У пошуках образної мови символів в творах «Вербна неділя» (2021-2022), «Страсна п’ятниця» (2021-2022), «Бій за Бучу» (2022), «Оточення» (2022), «Кам’яна могила (Мелітополь)» (2022) та ін. художник включає спектр різноманітних геометричних, абстрактних фігур в складних взаєминах один з одним. Головним при створенні цих творів стає творча переробка писанкових орнаментів з метою створення особливого декоративного простору картин, який будується за власними законами та уявленнями. Усі засоби мальовничого вираження підпорядковані цьому завданню – раціональна, вивірена організація картинної площини, впорядкованість ліній і форм. Варто відмітити й кольорову палітру творів, що будується як барвисті еквіваленти суми компілятивних елементів українського національного архетипу.

Мотиви декоративних композицій розкривають національну ідентичність і багатосвітоглядність митця, дозволяють художнику своєрідно передати внутрішній філософський зміст через космогонічні символи, орнаментальні, писанкові мотиви. Висока техніка виконання робіт свідчить про вишукане вираження витонченого світовідчуття і глибокого мислення художника.

1 АфішаУрочисте відкриття мистецького проєкту відбулося за участі: Надії Теслюк, власниці «PM Gallery»; Ігоря Гавришкевича, голови Спілки художників України; Андрія Бокотея, керівника Західного регіонального науково-мистецького центру Національної академії мистецтв України; Володимира Прусака, завідувача кафедри дизайну НЛТУ України; Юрія Візняка, генерального директора Львівського палацу мистецтв. Привітати Остапа Патика з відкриттям персональної виставки, а також першими оцінити його творчість завітали друзі, колеги, викладачі кафедри дизайну НЛТУ України, Львівської національної академії мистецтв, загалом артистична еліта Львова. 

Виставка триватиме до 11 травня 2022 р.


Інна Прокопчук,
кандидат мистецтвознавства,
доцент кафедри дизайну НЛТУ України.

logo nltuНАЦІОНАЛЬНИЙ
ЛІСОТЕХНІЧНИЙ
УНІВЕРСИТЕТ
УКРАЇНИ

 

 

© 2023 НЛТУ України

Адреса

  79057, м.Львів,
    вул. Ген.Чупринки, 
103
(032) 237 80 94,
    (032) 237 79 88
nltu@ukr.net
www.nltu.edu.ua
 f  facebook.com/nltu.edu.ua

Підтримка

Центр комунікацій

Матеріали, пропозиції та побажання надсилайте на електронну адресу site@nltu.edu.ua

При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.

JoomShaper