Студенти НЛТУ України разом зі студентами з Німеччини та Молдови вивчали практику екосистемного менеджменту Румунії

 

2023 05 30 19.15.01

 

Починаючи з 2016 року студенти НЛТУ України мають змогу разом зі студентами Університету сталого розвитку Еберсвальде (Німеччина) брати участь у навчальній практиці, яка традиційно відбувалася в Українських Карпатах. Студенти Університету Еберсвальде вивчають досвід екосистемного менеджменту у країнах, що знаходяться у процесі трансформації, як правило після розпаду колишніх комуністичних режимів. Однак після початку повномасштабної війни студенти вже вдруге відвідують Румунію.

Цьогоріч студенти та викладачі НЛТУ Українимали гарну можливість знову приєднатися до навчальної практики в рамках дисципліни «Екосистемний менеджмент у країнах, що трансформуються», яка була впроваджена як вибіркова компонента кількох освітніх програм НЛТУ України. Впровадження цієї дисципліни було профінансоване німецько-українським проєктом «Joint teaching and learning for empowerment and resilience of Ukrainian academia» (Спільне викладання та навчання задля розширення можливостей та підвищення стійкості української академічної спільноти). Німецькі партнери із задоволенням підтримають рішення гарантів освітніх програм НЛТУ України щодо включення цієї дисципліни до навчальних планів та розширення кола мотивованих студентів, які можуть брати участь у розширенні міжнародної співпраці НЛТУ України.

У вивченні специфіки екосистемного менеджменту Румунії цього року, крім українських студентів та студентів Університету сталого розвитку м. Еберсвальде, брали участь студенти та викладачі Державного університету Молдови. Захід частково фінансувався проєктом Німецької агенції академічних обмінів DAAD «Biosphere Forests and RiversBuilding Support Systems and Connections for Conflict Transformation» в рамках програми «Діалог між Сходом та Заходом». Навчальна подорож для українських учасників розпочалася з відвідання гірських масивів Фегераш та П’ятра-Краюлуй спільно з представниками фундації Карпатія. Генеральний директор Christoph Promberger провів лекцію і розповів учасникам екскурсії про основні напрями роботи фундації, зокрема збереження довкілля, відновлення природних ресурсів, примноження біорізноманіття, співпрацю з місцевими громадами, розвиток екологічного туризму. Доповідь викликала жваву дискусію, запитання студентів стосувалися міжнародної співпраці, джерел фінансування, комунікації з представниками місцевої влади, перспектив залучення місцевих жителів до роботи фундації.

Перший день подорожі завершився вечором-знайомством, де кожен учасник коротко розповів про свою освітню програму, наукові інтереси, хобі та мотивацію участі в навчальній практиці. Наступного дня організовано сходження до табору Пояна Тамаш, протяжність маршруту біля 15 км. Групу учасників супроводжували досвідчені гіди. Директор відділу збереження природи Mihai Zotta розповів про особливості ведення лісового та мисливського господарства в регіоні, правові аспекти та узгодження національного законодавства з нормативно-правовими актами ЄС у сфері лісокористування. Похід в гори мав на меті дослідити особливості зростання букових та ялицевих деревостанів природного та штучного походження, порівняти різні підходи до лісового менеджменту, оцінити вплив зміни клімату на природні екосистеми.

Ще однією цікавою локацією за програмою навчальної практики було відвідування гірського масиву Мацін. Знайомство розпочали з візиту до інформаційно-туристичного центру, де студентам екскурсовод детально розповів про історію національного парку Мацін, культурно-історичні особливості регіону. Піший похід протяжністю 23 км дозволив дослідити різноманіття багатої флори та фауни об’єкту природно-заповідного фонду, рідкісних видів рослин і тварин. Була можливість відвідати букові праліси ядрової зони парку. Ввечері студенти ділилися враженнями, спілкувалися, обмінювалися думками, представляли культурні традиції своєї країни.

Фінальний етап екскурсії передбачав відвідування біосферного резервату Дельти Дунаю. В місті Тульча студенти зустрілися з представниками різних груп стейкхолдерів (адміністрацією природоохоронної території, дослідниками наукових установ, представниками лісогосподарської компанії ROMSILVA). Жваве обговорення зі студентами змін в природних екосистемах як відповідь на наслідки зміни клімату, соціально-економічний розвиток регіону, стратегічні напрямки розвитку природоохоронних територій, транснаціональне співробітництво, участь в грантових програмах ЄС. Далі учасники екскурсії відвідали тополеві насадження на території експлуатаційних лісів компанії ROMSILVA.

Для дослідження різних аспектів менеджменту біосферного резервату Дельти Дунаю учасників екскурсії було розділено на три групи: відвідини лісу в Caraorman, екскурсія до міста Суліни та катання на байдарках каналами річки Дунай. Команда учасників з НЛТУ України відвідали туристично-інформаційний центр в місті Суліна, де познайомилися з історією розвитку біосферного резервату, рідкісними видами флори і фауни, обмеженнями на вилов риби, соціально-економічною ситуацією в регіоні. Для кращого розуміння сучасних викликів вдалося поспілкуватися з місцевими жителями, взяти інтерв’ю в працівників туристичного центру. Спільне обговорення, обмін думками відбулися на березі Чорного моря.

Висловлюємо щиру подяку професору Pierre Ibisch, професору Martin Welp, менеджеру проєкту Angela Dichte, працівникам Центру еконіки та менеджменту екосистем, Інституту біосферного резервату Університету сталого розвитку м. Еберсвальде. Сподіваємося на подальшу тісну співпрацю та реалізацію спільних проєктів.

Юлія Шведюк
Соломія Салабай
Андрій Головко

Last modified on Середа, 21 червня 2023 10:54

logo nltuНАЦІОНАЛЬНИЙ
ЛІСОТЕХНІЧНИЙ
УНІВЕРСИТЕТ
УКРАЇНИ

 

 

© 2023 НЛТУ України

Адреса

  79057, м.Львів,
    вул. Ген.Чупринки, 
103
(032) 237 80 94,
    (032) 237 79 88
nltu@ukr.net
www.nltu.edu.ua
 f  facebook.com/nltu.edu.ua

Підтримка

Центр комунікацій

Матеріали, пропозиції та побажання надсилайте на електронну адресу site@nltu.edu.ua

При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.

JoomShaper