“Спеціальний тиждень-2023” в Університеті прикладних наук м. Берн (Швейцарія)

 

photo 2023 05 26 11 53 41

 

8-14 травня 2023 р. НЛТУ України спільно з Університетом прикладних наук м. Берн (Швейцарія) та Французькою школою деревини та біоресурсів м.Нант організував «Спеціальний тиждень» на базі Школи архітектури, деревини та цивільної інженерії у м. Біль (Швейцарія). У “Спеціальному тижні” взяло участь 15 студентів з трьох університетів: по 5 студентів із кожного партнерського університету.  Від НЛТУ України участь у тижні взяли Удовицька Анастасія,  студентка групи ТЗНС-11, ПУА-11;  Сорока Ольга, студентка групи Д51-м;  Іванська Анастасія, студентка групи ТЗНС-11; Цундер Ольга, студентка групи Д51-м; Скрипець Софія, студентка МО-51м під керівництвом Галини Лесюк, керівника сектору мобільності відділу міжнародних зв'язків, доктора філософії. «Спеціальний тиждень» організовується університетами-партнерами з 2017 р. за ініціативи проф. Ореста Кійка, завідувача кафедри технології меблів та виробів з деревини та Олівера Яанке, менеджера INNOVAWOOD, професора Університету прикладних наук м. Берн.

«Спеціальний тиждень-2023» був присвячений виробленню інструментів для пост-воєнної трансформації трьох українських підприємств лісового сектору України на засадах циркулярної економіки: меблеве підприємство “Меблі-стиль”, ТОВ “Мілвуд”, що спеціалізується на лісопильному та стругальному виробництві, та компанія з виробництва дерев'яних будинків “Сервус”. Захід був профінансований Університетом прикладних наук м. Берн (Швейцарія), SWISS KRONO та Kronospan.

Для підготовки тижня було попередньо проведено дві онлайн сесії (180 хв кожна): “Циркулярна економіка”, організована 19 квітня Сесіль Кем, викладачем Французької школи деревини та біоресурсів м.Нант, та Рахель Мейлі, викладачем Університету прикладних наук м. Берн, та “Лісовий та деревообробний сектор України”, організована працівниками НЛТУ України 26 квітня.

«Спеціальний тиждень-2023» розпочався з презентацій трьох українських компаній (“Меблі-стиль”, “Мілвуд”, “Сервус”) Галиною Лесюк та Орестом Кійком. Генеральний менеджер “Меблі-стиль” Володимир Турчин та генеральний менеджер “Сервус” Андрій Малий долучились до заходу онлайн та відповідали на питання про роботу своїх компаній та проблемні питання виробництва.  Опісля Сесіль Кем, викладач Французької школи деревини та біоресурсів м.Нант, представила бізнес-модель CANVAS, на основі якої студенти у міжнародних групах почали описувати поточну бізнес-модель компанії через призму ключових елементів (партнери, ресурси, ключові види діяльності, канали постачання, споживачі, ціннісна пропозиція, структура доходів, структура витрат). Завершився понеділок візитом до місцевої компанії Syphon AG, яка займається підготовкою вживаної побутової техніки та сантехніки до вторинного використання (концепція reuse).

Вівторок був присвячений роботі у міжнародних групах для розроблення рішень циркулярної економіки для українських підприємств. У середу учасники відвідали паркетне підприємство BAUWERK (м. Санкт-Маргретен). Після екскурсії виробництвом та презентації компанії, відбулось два воркшопи “Майбутнє лісового сектору” та “Циркулярність у деревообробному секторі України”.  Четвер був присвячений роботі у міжнародних групах та воркшопу з менеджменту міжнародних груп, проведеним Антуаном Лебу, менеджером міжнародного офісу Французької школи деревини та біоресурсів м.Нант. Опісля відбулась екскурсія до музею годинників “Омега”.

У п'ятницю були представлені презентації студентських груп. Ключовими рішеннями циркулярної економіки для “Меблі-стиль”  студенти визначили: відкриття салонів продажу вживаних меблів (second-life shops),  використання екологічно чистої сировини для виробництва меблів та упакування, конструювання меблів таким чином, щоб вони могли легко трансформуватись.  Для компанії “Сервус”  студенти запропонували використання соломи як додаткового екоматеріалу для будівництва будинків, для ТОВ “Мілвуд”, що працює основним чином на експорт, - орієнтацію на місцеві ринки для зменшення негативного впливу транспортування продукції на довкілля.

 “Мені дуже сподобалась ця поїздка, адже я набралась дорогоцінного досвіду та познайомилась з новими людьми. Так як весь тиждень ми розмовляли англійською мовою, то моя розмовна англійська значно покращилась. Також я дізналась багато нової та корисної інформації про циркулярну економіку та деревообробний сектор. Найбільше запам’ятався спільний час з командою та екскурсії на підприємствах. Дуже щаслива, що навчаюсь в університеті, який надає такі можливості для студентів!”, - ділиться своїми враженнями Анастасія Удовицька,  студентка групи ТЗНС-11, ПУА-11.

Ольга Цундер, студентка групи Д51-м, яка  є учасницею “Спеціального тижня” 3-ій рік поспіль, зазначає, що робота над розробленням рішень циркулярної економіки для українських підприємств була дуже цікавою:

Наша команда працювала з даними компанії Сервус, що займається створенням будинків з SIP-панелей, а також конструкціями дахів. Спершу перед нами поставили завдання дослідити теперішню бізнес-модель компанії. Ми вдало з цим впоралися, та знайшли кілька проблем, над вирішенням яких ми і працювали впродовж тижня. Наша команда розробила матрицю рішень для компанії, які ми поділили за рівнем складності (скільки приблизно часу та зусиль знадобиться для їх реалізації) та рівнем впливу (наскільки дане рішення позитивно вплине на довкілля та роботу компанії). Також ми окремо представили quick win рішення, які можна реалізувати за короткий період часу. Щодо фінансової складової, ми знайшли державні програми, які надають кредити та гранти на реалізацію подібних проєктів (матриця рішень представлена на фото).

Щодо організації тижня, загалом враження позитивні. І хоч дорога була доволі складною та умови проживання спершу видавалися не надто сприятливими, та ми доволі швидко адаптувалися і знайшли свої плюси, наприклад те, що у нас була чудова нагода ближче познайомитися із студентами з Франції. Я навіть впевнено можу сказати, що ми потоваришували. На жаль, програма тижня була навіть трохи перенасичена. Звісно, ми отримали безліч нових знань та навичок, та не було можливості провести хоча б день гуляючи та спілкуючись одне з одним, цього трішки бракувало.

На початку тижня нам дали завдання описати свої очікування від цього тижня одним або двома словами. Я обрала Friendship and Experience, і, як на мене, ці слова ідеально описують цьогорічний “Спеціальний тиждень”. Загалом, враження позитивні, багато нових емоцій, вмінь, знань, друзів. Із задоволенням взяла б участь ще раз та обов'язково рекомендуватиму дану програму іншим студентам. Дякую за таку чудову можливість!”.

 

 

Галина Лесюк, керівник сектору мобільності
відділу міжнародних зв'язків
Орест Кійко, завідувач кафедри технології
меблів та виробів з деревини

logo nltuНАЦІОНАЛЬНИЙ
ЛІСОТЕХНІЧНИЙ
УНІВЕРСИТЕТ
УКРАЇНИ

 

 

© 2023 НЛТУ України

Адреса

  79057, м.Львів,
    вул. Ген.Чупринки, 
103
(032) 237 80 94,
    (032) 237 79 88
nltu@ukr.net
www.nltu.edu.ua
 f  facebook.com/nltu.edu.ua

Підтримка

Центр комунікацій

Матеріали, пропозиції та побажання надсилайте на електронну адресу site@nltu.edu.ua

При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.

JoomShaper