Стажування викладачів кафедри лісових машин у Технічному університеті м. Зволен (Словаччина) за програмою Євросоюзу Еразмус+

 

1 stag 15 05 23

24-28 квітня 2023 р. викладачі кафедри лісових машин, професор Мачуга О. С., доценти Герис М. І., Шевченко Н. В. та асистент Щупак А. Л. пройшли попередньо заплановане стажування у  Технічному  університеті м. Зволен (Словацька республіка)  за програмою Євросоюзу Еразмус+ (напрям КА1).

 

2 stag 15 05 23

 

У перший день стажування відбулись плідні зустрічі з деканом факультету техніки Технічного університету Павлом Беньом, завідувачем кафедри природоохоронної та лісової техніки професором Йозефом Крілеком, на яких обговорили проблеми, що стосуються навчальних програм бакалавр­ського і  магістерського рівнів, форм навчання, залучення викладачів та студентів до науково-дослідних програм в обох університетах. Під час цих перемовин уточнили план проведення дослідів на обладнанні приймаючої сторони, відбувся тестовий запуск обладнання та хід виконання робіт.

На зустрічі в ректораті разом із словацькими колегами розглянули можливості подальшого розвитку взаємних наукових контактів шляхом подання спільних заявок на наукові ґранти та подальшу участь у програмі Erasmus+.

 

3 stag 15 05 23
4 stag 15 05 23

 

Упродовж наступних днів разом із викладачами та інженерами кафедри природоохоронної та лісової техніки факультету техніки Технічного університету Зволена провели експериментальні дослідження щодо впливу колісних рушіїв на довкілля.  План експериментів був узгоджений під час попередньої мобільності, а наявність сучасного обладнання і вимірювальної апаратури дали змогу провести дослідження впливу різних чинників (навантаження, тип шини і тиск у ній, вологість та щільність ґрунту тощо) на глибину колії за різної кількості проїздів.

 

5 stag 15 05 23
6 stag 15 05 23

 

Зустрічі та наради на кафедрі природоохоронної та лісової техніки були цікавими і плідними. Цю кафедру та кафедру лісових машин НЛТУ України поєднує довготривала співпраця, а саме – спільні наукові дослідження, доповіді на наукових конференціях у Словаччині та Україні, спільні публікації і заявки на наукові ґранти тощо. Ознайомлення з новоствореною лабораторією гідравліки та  устаткуванням для проведення навчальних занять і дослідно-наукової роботи дозволить внести якісні зміни в програми дисциплін, що читаються викладачами нашої кафедри.

 

7 stag 15 05 23
8 stag 15 05 23
8 stag 15 05 23

 

9 stag 15 05 23
10 stag 15 05 23
11 stag 15 05 23

 

27 квітня взяли участь у презентації, яка відбувалась одночасно в онлайн та офлайн форматах, науковців словацького представництва компанії Continental, що демонстрували свої наукові доробки стосовно гальмівних систем автомобілів. Continental - німецький виробник шин і автокомпонентів та займає 2-е місце в Європі і 4-е на світовому ринку з виробництва шин.

 

13 stag 15 05 23
14 stag 15 05 23
15 stag 15 05 23

 

Упродовж нашого стажування зустрілися зі студентками ННІ ІМАКІТ НЛТУ України Мішиною Я. (гр. ГМЛ-21), Ганчар Н. та Старжинською Л. (гр. ЛІ-21), які за поданням кафедри лісових машин НЛТУ України реалізовують тримісячне навчання у Технічному університеті м. Зволен за програмою Євросоюзу Еразмус+. На цих зустрічах обговорювали  з ними можливість здобуття нових компетентностей  в межах освітніх програм «Галузеве машинобудування» та “Лісова інженерія”, переваги і проблемні моменти такого навчання та перспективи його продовження.

Разом із завідувачем кафедри, професором  Йозефом  Крілеком  розглянули  плани розвитку співпраці між нашими кафедрами на подальший період, зокрема – участь у науковій конференції, яка планується на вересень 2023 року, залучення  науково-педагогічних працівників і персоналу до стажування, підвищення кваліфікації й розширення співпраці за програмою Еразмус+,  залучення студентів до міжнародної мобільності  в умовах, пов’язаних  із  війною в Україні.

За результатами стажування плануємо провести семінар на кафедрі лісових машин ННІ ІМАКІТ, результати експериментального дослідження опрацювати та використати у спільних наукових публікаціях, а загалом, застосувати набуті знання  під час проведення лекційних, практичних і лабораторних  занять з окремих дисциплін  для бакалаврів, магістрів і аспірантів та для удосконалення ОПП зі спеціальності «Галузеве машинобудування».

Підготували:
викладачі кафедри лісових машин

Last modified on Понеділок, 15 травня 2023 07:18

logo nltuНАЦІОНАЛЬНИЙ
ЛІСОТЕХНІЧНИЙ
УНІВЕРСИТЕТ
УКРАЇНИ

 

 

© 2023 НЛТУ України

Адреса

  79057, м.Львів,
    вул. Ген.Чупринки, 
103
(032) 237 80 94,
    (032) 237 79 88
nltu@ukr.net
www.nltu.edu.ua
 f  facebook.com/nltu.edu.ua

Підтримка

Центр комунікацій

Матеріали, пропозиції та побажання надсилайте на електронну адресу site@nltu.edu.ua

При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.

JoomShaper