Стажування викладачів кафедри лісових машин у Технічному університеті м. Зволена (Словаччина) за програмою Євросоюзу Еразмус+

nov-1

Кафедру лісових машин НЛТУ України і кафедру екологічних та лісових технологій факультету техніки Технічного університету у місті Зволен поєднує довготривала співпраця, а саме – спільні наукові дослідження, доповіді на наукових конференціях у Словаччині та Україні, спільні публікації і заявки на наукові ґранти тощо.

Попри воєнний стан завідувач кафедри лісових машин, доцент Стиранівський Олег Андрійович, професор кафедри лісових машин Мачуга Олег Степанович та доцент цієї ж кафедри Шевченко Наталія Василівна пройшли попередньо заплановане стажування у Технічному  університеті  м. Зволен (Словацька республіка) за програмою Євросоюзу Еразмус+ (напрям КА1) з 12.12.2022 р. по 16.12.2022 р. та успішно повернулись до Львова.

nov 2nov 3

5-денна програма була насичена пізнавальними та цікавими подіями. У перший день перебування відбулись плідні зустрічі із деканом факультету техніки Технічного університету Павлом Беньом, заступницею декана з міжнародних питань Ерікою Суєвою, завідувачем кафедри екологічних та лісових технологій Йозефом Крілеком, на яких обговорювалися проблеми, що стосуються навчальних програм бакалаврського і  магістерського рівнів, форм навчання, залучення викладачів та студентів до науково-дослідних програм у обох університетах.

nov 4 minnov 5 min

nov 6 min

На зустрічі в ректораті детально обговорювалися плани розвитку співпраці між нашими університетами, залучення студентів до міжнародної мобільності навчання, а науково-педагогічних працівників і персоналу – до стажування, підвищення кваліфікації й розширення співпраці за програмою Еразмус+ в умовах, пов’язаних  із війною в Україні.

Упродовж наступних днів проводились зустрічі та наради на кафедрі екологічних та лісових технологій, де члени нашої делегації ознайомились з лабораторіями й устаткуванням для проведення навчальних занять і дослідно-наукової роботи. Разом із завідувачем кафедри, професором  Йозефом  Крілеком та інженерами кафедри екологічних та лісових технологій підготували план майбутніх експериментів та обладнання для їх проведення.

nov 7 minnov 8 min

Експерименти стосуватимуться аналізу негативного впливу колісних рушіїв транспортних засобів на довкілля. Плануємо провести їх у весняному семестрі.

nov 9 minnov 10 min

nov 11 minnov 12 minnov 13 min

nov 14 min

Оскільки дві студентки ННІ ІМАКІТ НЛТУ України Яна Мішина (гр. ГМЛ-21) та Надія Ганчар (гр. ЛІ-21) завершують трьохмісячне навчання у Технічному університеті  м. Зволен за програмою Євросоюзу Еразмус+, то на зустрічі з ними обговорили  переваги і проблемні моменти такого навчання та перспективи його продовження  у весняному семестрі.

Наприкінці нашого стажування відбулась зустріч ще й з науковцями з Аграрного університету в Кракові  віце-деканом Урсулою  Малага – Тобоща та  професором Мареком Ганцарц із кафедри  інженерії, виробництва та енергетики, які також завершували стажування в рамках програми Еразмус+.

Тема війни і миру піднімалася на наших зустрічах щодня. Представники Технічного  університету виражали співчуття і підтримку українському народові та засуджували загарбницькі наміри росії.

Разом із словацькими колегами ми обговорили можливості подальшого розвитку взаємних наукових контактів шляхом подання спільних заявок на наукові ґранти та подальшу участь у програмі Erasmus+. За результатами стажування плануємо провести семінар на кафедрі лісових машин ННІ ІМАКІТ, застосувати набуті знання  під час проведення лекційних, практичних і лабораторних  занять з окремих дисциплін  та  підготувати англомовні лекції з кількох дисциплін магістерського рівня та для аспірантів.

  Підготували:
професор Мачуга О.С.,  доценти Стиранівський О А. і Шевченко Н.В.

nov 15 min

Last modified on Вівторок, 27 грудня 2022 08:34

logo nltuНАЦІОНАЛЬНИЙ
ЛІСОТЕХНІЧНИЙ
УНІВЕРСИТЕТ
УКРАЇНИ

 

 

© 2023 НЛТУ України

Адреса

  79057, м.Львів,
    вул. Ген.Чупринки, 
103
(032) 237 80 94,
    (032) 237 79 88
nltu@ukr.net
www.nltu.edu.ua
 f  facebook.com/nltu.edu.ua

Підтримка

Центр комунікацій

Матеріали, пропозиції та побажання надсилайте на електронну адресу site@nltu.edu.ua

При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.

JoomShaper