Ще 19 випускників кафедри дизайну поповнили ряди бакалаврів дизайну

IMG 80d4372619df2e65db7ac85658116dd1 V1На кафедрі дизайну НЛТУ України 28-29 червня 2022 р. відбулися захисти дипломних робіт першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 022 «Дизайн». 19 студентів повної та скороченої форм навчання представили екзаменаційній комісії свої дизайнерські розробки. Так як майже всі студенти перебували в Україні, захисти відбулися очно, лише двоє випускників захищалися дистанційно.

Голова екзаменаційної комісії – відомий дизайнер, випускник кафедри дизайну, засновник групи компаній «Varenycia Manufacture» Андрій Варениця у вступному слові наголосив, на чому слід зосередити захист своєї роботи, а саме – у чому полягає оригінальність та новизна дизайн-розробки. Аналізуючи кожну студентську роботу, він підкреслював позитивні сторони, декого критикував за надуманість ідей або невиправдану складність конструктивних рішень чи надмірність у застосовуваних матеріалах.

Тематика дипломних робіт була різна. Вони включали виконання проєкту дизайн-розробки, виготовлення моделі спроєктованого дизайн-об’єкта в матеріалі або віртуального об’єкту (3D-моделі) та пояснювальну записку. Усі записки пройшли успішно перевірку на анти плагіат. 

Дві дипломниці працювали над актуальною темою по облаштуванню модульних будинків для внутрішніх переселенців: Анастасія Оприск – «Дизайн-пропозиція для облаштування модульних будинків» (кер. ст. викл. Прокопенко В.Л., конс. доц. Прусак В.Ф.); Софія Супрун – «Комплект меблів для модульних будиночків» (кер. доц. Прусак В.Ф.). Перша зосередила увагу на аспектах функціональної організації простору малогабаритного житла, друга запропонувала уніфікований, багатофункціональний, модульний виріб, який трансформується з табурета в полицю, при об’єднанні кількох модулів в стіл та місце для лежання. До речі, ця проблема близька і Андрію Степановичу, підприємства якого в числі перших відгукнулися на потребу в такому житлі. Його фахівці розробили систему «Firanka» для швидкого облаштування місць та простору для переселенців. 

Відмінниця навчання Марта Бодачевська взялася за вагомий соціальний проєкт – це відгук на буремні події, які відбуваються в Україні, а саме несправедлива, загарбницька війна з боку російської федерації. Зараз немає жодної байдужої людини, яка б якимось чином не відгукнулась на ці події. Війна розгортається з важкими наслідками, але ми всі прагнемо переможного її завершення. Тому ключовими словами теми дипломної роботи є ствердне «Перемога за нами» (кер.: доц. Прусак В.Ф., ст. викл. Кантаровський Ю.П.). Екзаменаційна комісія висловила Похвалу даній роботі і рекомендувала для художньо-ідейного оформлення громадських інтер’єрів чи екстер’єрів м. Львова.

Проєкт Ксенії Шевцової «Екодизайн. Серія лав з елементами вертикального озеленення» (кер. доц. Прусак В.Ф.), рекомендований до втілення в рамках створення в НЛТУ ЕкоТехноАгро Парку. 

Цікавий проєкт представила Оля Цундер – «3D моделювання середовища у взаємодії з персонажами авторської графічної новели «Незламні» (кер. доц. Прусак В.Ф.). Кінцевим продуктом художньої творчості випускниці є графічна новела. Простими словами – це комікс: поєднання літературного мистецтва та графічного дизайну. Середовища, запроєктовані для головних героїв, які візуалізувалися автором при написанні коміксів, відіграють дуже важливу роль у загальній картині, яка складається у читача. Вони доповнюють персонажів, допомагають краще розкрити їх характеристику. В роботі починаюча дизайнерка проявила свої всебічні здібності – літератора, художника ілюстратора, дизайнера середовища, комп’ютерного графіка. Доречно згадати фестивалі «Весна лісотехніка», у яких Оля приймала безпосередню участь як учасниця вокально-інструментального гурту, співавтор режисерських концепцій, ставала переможницею. Це також стосується і Марти Бодачевської, надіємось на магістерському рівні освіти почути її переможний спів.

Своєю художньо-образною характеристикою вирізнялись і проєкти Наталії Король «Арт-дизайн. Меблі для зон відпочинку «Застигла хвиля»», Дмитра Колодія «Набір меблів для кафе-бару «Підпілля»», виконані під керівництвом доц. Макара З.Ю. Перша отримала Похвалу екзаменаційної комісії.

Загалом усі дипломники і дипломниці у цей важкий час війни, неспокою, тривоги, болю, туги, який не сприяє творчим думкам, все ж знайшли в собі сили і за підтримки керівників справились з поставленими завданнями і в повному об’ємі виконали дипломні роботи. З 19 студентів на «відмінно» захистилися 12, на «добре» – 7. Значна більшість студентів після захисту висловлювала бажання не поривати з рідною кафедрою, університетом, і продовжити навчання в магістратурі.

Також, назвемо усіх керівників дипломних робіт, які заслуговують подяки за добросовісну роботу: ст. викл. Кантаровський Ю.П.; ст. викл., к. пед. н. Козак Т.С.; доц., к. т. н. Купчик Р.М.; доц., к. пед. н. Макар З.Ю.; ст. викл. Прокопенко В.Л.; доц., д. пед. н. Прусак В.Ф.

Учасники захистів вітали 28 червня 2022 р. голову екзаменаційної комісії Андрія Вареницю з Днем народження, та Зіновія Макара з 60-ти річним ювілеєм. Многая і Благая їм літ, та усім нам скорішої Перемоги, Миру і Благополуччя. Слава нашій рідній Україні!

ст. викл. кафедри дизайну Наталя БЕХТА
зав. кафедри дизайну Володимир ПРУСАК

Last modified on Четвер, 07 липня 2022 12:35

logo nltuНАЦІОНАЛЬНИЙ
ЛІСОТЕХНІЧНИЙ
УНІВЕРСИТЕТ
УКРАЇНИ

 

 

© 2023 НЛТУ України

Адреса

  79057, м.Львів,
    вул. Ген.Чупринки, 
103
(032) 237 80 94,
    (032) 237 79 88
nltu@ukr.net
www.nltu.edu.ua
 f  facebook.com/nltu.edu.ua

Підтримка

Центр комунікацій

Матеріали, пропозиції та побажання надсилайте на електронну адресу site@nltu.edu.ua

При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.

JoomShaper