Академічна мобільність в рамках Еразмус+

IMG 20220614 WA0006В рамках академічної мобільності за програмою Еразмус+ та згідно з результатами конкурсного відбору, проведеного спільно НЛТУ і Познанським університетом, в період з 5.06 по 18.06.2022 р. я проходила стажування в цьому вузі.

Куратором мого стажування з польської сторони був dr hab. inż. Tomasz Krystofiak з відділення склеювання і опорядження деревини, кафедри науки про деревину і теплотехніки ф-ту лісового господарства і технології деревообробки.

Загалом в університеті навчається близько 12000 студентів, на факультеті за напрямом технології деревообробки – близько 300 студентів (раніше було до 1000). Стипендію отримують 10% студентів на кожному курсі. Стаціонарне навчання безкоштовне, заочне – платне, 1600-1700 злотих за семестр (400-600 $). На відміну від наших, польські заочники вчаться постійно, по суботах-неділях. Повторний курс вивчення дисципліни для стаціонарників – платний: 200 зл. за теоретичний курс, 300 зл. – якщо є і практичні заняття. Квоти на навчання в магістратурі немає – всі випускники-бакалаври (в них називаються «інженери») можуть продовжити навчання в магістратурі, причому без будь-яких іспитів. Детальніше про Познанський університет наук про життя можна прочитати на сайті університету: https://puls.edu.pl/ .

Метою мого стажування був збір матеріалів для підготовки змістового модуля з дисципліни «Матеріалознавство» англійською мовою. 

Під час стажування відбулися зустрічі з працівниками кафедри меблярства, зокрема з prof. dr hab. inż. Jerzy Smardzewski. Я поцікавилася, як у них формується тематика курсових і випускових робіт, а також який стан практичної підготовки студентів спеціальності «Проектування меблів». Своїх майстерень кафедра не має. Використовують особисті зв’язки з підприємцями. Викладач може врахувати побажання виробничників щодо розробки студентами нових виробів. В кінці семестру спеціальна комісія відбирає три кращих проекти і підприємство виготовляє їх в матеріалі. Потім може їх показувати на галузевих виставках. Якщо підприємство немає змоги виготовити виріб, то може надати фінансову допомогу студентові для закупівлі матеріалів і виготовлення виробу. Крім того, тематика курсових чи випускових робіт може бути пов’язана з науково-дослідними проектами, які виконуються на кафедрі.

IMG 20220607 WA0025Зайшовши в аудиторію, де prof. Smardzewski займався зі студентами спеціальності «Проектування меблів», я звернула увагу на стільці в аудиторії – кожен інакший. Виявилося, що в рамках дисципліни «Реновація меблів» кожен студент мав завдання відновити старий стілець. Потім цими виробами облаштували аудиторію, причому на кожному стільці закріплена бірка з прізвищем студента – автора роботи.

Була присутня на заняттях, де студенти-магістри з Африки представляли свої презентації на тему «Опорядження поверхні плит». Дехто доповідав і по 40 хв., причому без папірця. Після презентації студенти задавали один одному питання, було обговорення проблеми. Заняття викладачі ведуть англійською мовою, але англійська вимова африканських студентів – дуже специфічна, не завжди зрозуміла. 

Проблеми дистанційного навчання у польських колег ті ж, що і у нас: викладачі скаржаться, що студенти включаються в он-лайн заняття і далі можуть займатись своїми справами. Хоча практичні і лабораторні заняття у них все ж проводились очно.

Є можливість викладачу з іншої країни читати в Познанському університеті лекції. Але: 1. Це має бути фахівець, якого хтось з польських колег знає і рекомендує; 2. Цей фахівець має мати певні позиції (наявність публікацій в індексованих виданнях Sсopus чи Web of Science, високий показник індексу Гірша, монографії за останніх 2-3 роки), які б додавали рейтингу запрошуючій стороні. 3. Має володіти польською або англійською мовами.

Дуже вдячна польським колегам за сердечний, теплий прийом. Як і всі поляки, вони щиро переживають за українців, хвилюються за нашу безпеку, радо пропонують допомогу.

Наталя Бехта
ст. викл. кафедри дизайну

Last modified on Четвер, 07 липня 2022 07:53

logo nltuНАЦІОНАЛЬНИЙ
ЛІСОТЕХНІЧНИЙ
УНІВЕРСИТЕТ
УКРАЇНИ

 

 

© 2023 НЛТУ України

Адреса

  79057, м.Львів,
    вул. Ген.Чупринки, 
103
(032) 237 80 94,
    (032) 237 79 88
nltu@ukr.net
www.nltu.edu.ua
 f  facebook.com/nltu.edu.ua

Підтримка

Центр комунікацій

Матеріали, пропозиції та побажання надсилайте на електронну адресу site@nltu.edu.ua

При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.

JoomShaper