V4 Green Universities: Нагородження переможців

Підсумки відеоконкурсу в рамках проекту “V4 Green Universities” (V4GU)
Напрями міжнародної співпраці університетів у питаннях адаптації та пом’якшення змін клімату

S170017620 липня 2021 р. у залі засідань НЛТУ України, з дотриманням правил протиепідеміологічного захисту, відбулась урочиста церемонія нагородження переможців відеоконкурсу, присвяченого проблемі адаптації та пом’якшення змін клімату. Конкурс було організовано в рамках міжнародного проєкту “V4 Green Universities” (V4GU) за фінансової підтримки Вишеградського фонду. Цей дворічний проєкт (2020-2021) виконує консорціум університетів п’яти країн:  Університет м. Печ, Угорщина; Словацький університет сільськогосподарських наук, м. Нітра; Чеський університет природничих наук, м. Прага; Університет у м. Карагуєвець, Сербія та Національний лісотехнічний університет України, м. Львів. Усі університети-учасники проекту є членами всесвітньої мережі UIGreenMetric World University Ranking.

З вітальним словом до присутніх звернувся координатор проекту від НЛТУ України, проректор з науково-педагогічної виховної роботи та міжнародних зв’язків Борис М.М., який наголосив на відповідності тематики відеоконкурсу і тематики проекту загалом місії та цінностям НЛТУ України, гасло якого - AD NATURAM VIVERE DISCIMUS – «Вчимося жити в гармонії з природою».

Проректор нагадав, що метою відеоконкурсу  було заохочення студентів і працівників університетів поширювати ідеї сталого розвитку шляхом участі у програмах і проектах з питань зміни клімату. Для участі у конкурсі слід було створити тематичне відео, в якому впродовж хвилини відобразити своє бачення сталого (екологічнішого, енергоефективного, здорового) способу життя в чистому довкіллі, а також поділитись досвідом вирішення екологічних проблем в контексті реалізації Цілей сталого розвитку (Агенда 2030).

До участі у відеоконкурсі, який тривав з 1 березня по 7 червня 2021р., були запрошені студенти, аспіранти, викладачі, наукові й адміністративні працівники.

Загалом у конкурсі від НЛТУ України взяло участь 27 учасників – від бакалаврів до аспірантів, а також викладачі окремих кафедр.

S1700166Після завантаження роликів на сайті проекту, міжнародне журі приступило до їх оцінювання. Журі складалося з представників усіх університетів-партнерів. Від НЛТУ України членами журі були голова робочої групи проекту доктор економічних наук, професор кафедри екологічної економіки Соловій І.П. і фахівець з питань екологізації освіти, кандидат економічних наук, доцент кафедри екологічної економіки Загвойська Л.Д. Зазначимо, що кожен член журі повинен був оцінити роботи учасників усіх п’яти університетів на основі таких критеріїв: можливість реалізації ідеї (до 10 балів); її інноваційність (до 10 балів); технічна якість відео (до 10 балів). За результатами оцінювання сформовано рейтинги відеороликів для кожного університету і загальний рейтинг.

Координатор проекту Микола Борис оголосив результати відеоконкурсу, а також вручив призи і сертифікати переможцям. 

Присутні мали змогу переглянути відеоролики, які міжнародне журі оцінило найвищими балами, та відеоролик учасника, який отримав найбільше вподобань у соціальних мережах за результатами голосування глядачів.

Для переможців конкурсу від НЛТУ України було встановлено призовий фонд у розмірі біля 3 000 євро.

IMG 20210720 151811Абсолютним переможцем відеоконкурсу серед усіх п’яти університетів, які сукупно представили 118 відео, став студент науково-навчального інституту деревообробних та комп’ютерних технологій і дизайну НЛТУ України, бакалавр-технолог Денис Павличко, набравши 130,33 бала із 150 можливих. За перемогу в НЛТУ України Дениса нагороджено електровелосипедом.

Власниками електросамокатів за друге місце в конкурсі стали:  Владислав Василів  (123,33 бала), Ростислав Кравчук  (122,17 бала), економіст-еколог Юлія Лопушанська (121,83 бала) та Марта Бодачевська з загальним балом 121,33.

Третє місце вибороли: майбутній економіст Тетяна Загакайло (121,00 бал), Віталій Комаров (119,83 бала),  майбутній магістр економіки підприємства Юлія Онуфрак (119,67 бала), Сергій Терешків (118,17 бала), Петро Пашкевич (115,83 бала), Цуприк Василь (115,00 балів) і Єлизавета Подкопаєва (114,83 бала). Всі вони отримали павер-банки з сонячною батареєю.

Решту учасників було нагороджено призами глядацьких симпатій  – термогорнятами з логотипами Вишеградсього фонду і проекту. 

Кожному конкурсанту вручено сертифікат.

Присутні переглянули відео на тему сталого лісового господарства Петра Пашкевича. Це відео за активністю голосування стало лідером глядацьких симпатій, набравши 477 уподобань у соціальних мережах Фейсбук та Інстаграм.

Переможці поділилися враженнями від участі у конкурсі, наголосивши на важливості проведення таких заходів для студентів і викладачів, оскільки спонукають до перегляду способу життя і діяльності в напрямі досягнення безпечного, кліматично нейтрального майбутнього. Участь у відеоконкурсі сприяла також опануванню видів діяльності, яка передбачає творчий підхід до вирішення самостійно поставлених перед собою завдань і набуття додаткових навичок комунікації, зокрема за допомогою сучасних інформаційних технологій.

S1700102Микола Борис подякував студентам і працівникам університету - учасникам відеоконкурсу за готовність взяти участь і поширити свої ідеї стосовно більш екологічного, «зеленого» способу життя. Координатор проекту від НЛТУ України висловив впевненість, що завдяки екологічному спрямуванню наукових досліджень і навчального процесу університет виховує нове покоління свідомих громадян і робить вагомий внесок у сталий розвиток суспільства.

Окрема подяка від імені адміністрації пролунала на адресу Вишеградського фонду і членів консорціуму з виконання проекту – Університету м. Печ, Угорщина, Чеського університету природничих наук, м. Прага, Словацького університету сільськогосподарських наук, м. Нітра, Університету у м. Карагуєвець, Сербія. Національний лісотехнічний університет України відкритий до міжнародних ініціатив та проектів.

Після завершення процедури нагородження координатор проекту Микола Борис надав слово керівнику робочої групи, голові комісії з екологізації освіти НМР університету, члену журі відеоконкурсу від НЛТУ України проф. Соловію І.П. У своєму виступі проф. Ігор Соловій подякував адміністрації університету за високу оцінку зусиль, докладених робочою групою для організації й успішного проведення відеоконкурсу і проекту загалом, наголосив на тому, що завдяки статусу лідера з освіти для сталого розвитку в Україні за підсумками всесвітнього рейтингу UIGreenMetric World University Ranking університет отримав запрошення долучитися до виконання проекту «Зелені університети», в рамках якого відбувся відеоконкурс.  Професор Ігор Соловій поділився емоціями від перегляду відео учасників конкурсу, відзначив об’єктивно високий рівень відеороликів українських учасників, роль академічної спільноти у вирішенні проблеми зміни клімату, висловив впевненість у тому, що завершення цього проекту матиме продовження в інших проектах, заохотивши присутніх ділитися думками та ідеями щодо їх можливої тематики та активно долучатися до нових ініціатив з вирішення проблем зміни клімату і переходу до сталого розвитку.

Відтак своїми враженнями від роботи в журі поділилася доц. Людмила Загвойська, розповівши про досвід, отриманий в процесі оцінювання відео,  зазначивши багатогранність проблеми зміни клімату і відповідно потребу різних підходів до її розв’язання, а також окресливши деякі заходи з тих, які передували проєкту, зокрема організована і проведена кафедрою екологічної економіки під егідою Програми Балтійського університету (BUP) міжнародна літня школа з питань кругової економіки, Другим успішним і довготривалим прикладом освіти для сталого розвитку є викладання кафедрою екологічної економіки дисципліни “Sustainable Development”. Цю англомовну дисципліну слухають  переважно студенти інституту екологічної економіки і менеджменту, однак кафедра готова працювати з усіма студентами університету. Людмила Загвойська повідомила присутніх про можливість підвищувати кваліфікацію з питань реалізації цілей сталого розвитку та екологізації економіки у рамках магістерської програми «Економіка довкілля і природних ресурсів». Саме цю програму завершила в поточному році випускниця кафедри екологічної економіки і одна з переможниць відеоконкурсу Юлія Лопушанська, яка, зокрема, і набутим під час навчання в магістратурі знанням, пройшла відбір на стажування в Апараті Верховної Ради України.

IMG 20210720 144945До присутніх із привітанням звернувся завідувач кафедри дизайну доктор педагогічних наук, професор Прусак В.Ф. Професор Володимир Прусак вказав на важливість екологічної тематики в роботі майбутніх дизайнерів і поділився прикладом поширення програми екологізації підготовки дизайнерів з колегами з інших університетів. Результатом стала міжнародна виставка екоплаката, в якій кафедра дизайну НЛТУ України бере активну участь, запропонувавши оганізаторам виставки 33 плакати, виконані студентами і викладачами кафедри. Роботи студентів з екологічного дизайну стосуються насамперед дизайну меблів. Проф. В. Прусак бачить у такій діяльності ще одне підтвердження того, що всі кафедри університету рухаються в одному напрямі – забезпечення якісної освіти для сталого розвитку як запоруки втілення Цілей Порядку денного ООН 2030. Пролунала пропозиція повторити такий конкурс.

S1700155Член робочої групи проекту, фахівець з питань екологізації освіти, кандидат економічних наук, доцент кафедри екологічної економіки НЛТУ України Максимів Л.І. відзначила важливість участі у відеоконкурсі студентів різних спеціальностей – економістів, технологів, лісогосподарів і представників інших спеціальностей та різних курсів. Людмила Максимів наголосила на тому, що проект «Зелені університети», складником якого є проведення відеоконкурсу, має міцну базу завдяки тривалому формуванню в університеті концепції освіти для сталого розвитку. Звертаючись до студентів, вона зазначила, що діяльність університету в напрямі екологізації освіти набула особливого розвитку в середині 1990-х рр, завдяки виконанню низки міжнародних проектів, результатом  яких стало відкриття в НЛТУ України першої на теренах континентальної Європи магістерської програми з економіки довкілля і природних ресурсів. Це стало підґрунтям для системної роботи і прийняття в університеті програми наскрізної екологізації навчальних дисциплін усіх спеціальностей, а також уможливило конструктивну співпрацю з іншими університетами світу і виконання наступних проектів, зокрема проекту «Зелені університети» за підтримки Вишеградського фонду.

Микола Борис відзначив ефективну роботу менеджера проекту, в.о. начальника відділу міжнародних зв'язків Лесюк Г.М., привітавши її водночас з отриманням диплома доктора філософії.

Відтак слово для привітання учасників отримав Яркун В.І. - фахівець з ІТ-технологій та інформаційного забезпечення проекту, старший викладач кафедри інформаційних технологій. Володимир Яркун нагадав присутнім, що НЛТУ України є учасником всесвітньої мережі UI GreenMetric World University Ranking (https://greenmetric.ui.ac.id), наголосивши, що університет посідає перше місце серед університетів України в номінації «Зелений університет», а також входить до ТОП-10 університетів світу за критерієм екоосвіти. У світовому рейтингу НЛТУ України посідає 114 позицію з понад 900 університетів. Володимир Яркун відзначив, що подані на конкурс відео торкаються всіх показників рейтипгу: екоосвіта, безпечний та дружній до довкілля транспорт, ощадне використання води, енергоефективність, поводження з відходами, інфраструктура. Окрім того, було зазначено, що університет має намір у жовтні 2021 р. вчетверте брати участь у роботі всесвітньої мережі  UI GreenMetric World University Ranking, де участь у відеоконкурсі знайде належне відображення.

Володимир Яркун закликав присутніх докластися до забезпечення нового показника рейтингу – екологічні стартапи – і пропонувати цікаві еко-інноваційні рішення.

S1700171Під час проведення заходу було відзначено велику роботу з організації та проведення відеоконкурсу фахівця з комунікації та організаційного забезпечення проекту старшого викладача кафедри економіки підприємств Павлюк У.В.

Для того, аби церемонія нагородження відбулася, важливу роль відіграла бухгалтерія університету в особі головного бухгалтера Бурди А.Л., який забезпечив своєчасне придбання призів.

На згадку про цю непересічну як для її безпосередніх учасників, так і для університету подію було зроблене спільне фото.

Церемонія нагородження переможців відеококонкурсу, присвяченого проблемі адаптації та пом’якшення зміни клімату і переходу до сталого розвитку, стала яскравим завершальним акордом фінансованого Вишеградським фондом проекту ”V4 Green Universities”.

М. Борис, І. Соловій, Л. Максимів, В. Яркун

Last modified on П'ятниця, 29 жовтня 2021 15:51

Новини проекту V4 Green Universities

  • V4 Green Universities: Нагородження переможців
    Підсумки відеоконкурсу в рамках проекту “V4 Green Universities” (V4GU)Напрями міжнародної співпраці університетів у питаннях адаптації та пом’якшення змін клімату 20 липня 2021…
  • Університети-партнери проекту «Зелені університети» оголошують результати відеоконкурсу! За результатами роботи міжнародного журі проекту V4GU переможцями відеоконкурсу «Зелені університети» від Національного…
  • На виконання міжнародного проєкту “V4 Green Universities” (V4GU), фінансованого Вишеградським фондом, 22 червня 2021 р. на базі НЛТУ України відбувся науково-практичний онлайн семінар…
  • У рамках проекту «Зелені універститети», який фінансується Вишеградським фондом, у період з 01 березня по 07 червня 2021р. п’ять університетів-партнерів…
  • V4 Green Universities – International conference
    V4 Green Universities – International conference Data protection notice V4GU Welcome - Prof. Riri Fitri Sari Climate ambassador activities at…
  • V4 Green Universities (V4GU)
    V4 Green Universities (V4GU)
    04 квітня 2020
    The project is co-financed by the Governments of Czechia, Hungary, Poland and Slovakia through Visegrad Grants from International Visegrad Fund.…

logo nltuНАЦІОНАЛЬНИЙ
ЛІСОТЕХНІЧНИЙ
УНІВЕРСИТЕТ
УКРАЇНИ

 

 

© 2023 НЛТУ України

Адреса

  79057, м.Львів,
    вул. Ген.Чупринки, 
103
(032) 237 80 94,
    (032) 237 79 88
nltu@ukr.net
www.nltu.edu.ua
 f  facebook.com/nltu.edu.ua

Підтримка

Центр комунікацій

Матеріали, пропозиції та побажання надсилайте на електронну адресу site@nltu.edu.ua

При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.

JoomShaper