Викладачі кафедри лісових машин стажувалися  в Технічному університеті міста Зволен (Словаччина) за програмою Євросоюзу Еразмус+ 

Попри військовий стан та складність долання кордонів України разом із неймовірно великою кількості біженців, доктор технічних наук, професор кафедри лісових машин Мачуга Олег Степанович та кандидат технічних наук, доцент цієї ж кафедри Шевченко Наталія Василівна пройшли попередньо заплановане стажування у Технічному університеті м. Зволен (Словацька республіка) за програмою Євросоюзу Еразмус+ (напрям КА1) з 28.03.2022 р. по 01.04.2022 р. та успішно повернулися до Львова.

Кафедру лісових машин НЛТУ України і кафедру екологічних та лісових технологій факультету техніки Технічного університету в місті Зволен поєднують довготривалі наукові стосунки, а саме – спільні наукові дослідження та публікації, доповіді на наукових конференціях у Словаччині та Україні, заявки на наукові ґранти тощо.

На усіх зустрічах упродовж стажування наша делегація отримувала найщирішу підтримку Україні у війні з росією. Загалом тема війни і миру піднімалася на наших зустрічах щодня. Представники Технічного  університету виражали співчуття і підтримку українському народу та засуджували загарбницькі наміри рашистської росії. У містах, де довелося нам побувати, зокрема й у віддаленому від України Зволені, створено волонтерські пункти для надання допомоги біженцям з України, інформативні банери тощо.

5-денна програма була насичена пізнавальними та цікавими подіями. У перший день перебування відбулася плідна зустріч із завідувачем кафедри екологічних та лісових технологій, професорм Йозефом Крілеком та заступниками декана факультету техніки Технічного університету доцентами Ерікою Суєвою і Мірославом Дадо, на якій обговорювалися проблеми, що стосуються навчальних програм бакалаврського і  магістерського рівнів, форм навчання, залучення викладачів та студентів до науково-дослідних програм у обох університетах.

На зустрічі в ректораті детально обговорювалися плани подальшої співпраці між нашими університетами, а також залучення студентів до навчання, а науково-педагогічних працівників і персоналу – до стажування, підвищення кваліфікації й розширення співпраці за програмою Еразмус+ в умовах воєнного стану в Україні,  коли унеможливлений виїзд з України мужчин віком 18-60 років.

Упродовж наступних днів проводилися зустрічі та наради на кафедрі екологічних та лісових технологій, де члени нашої делегації ознайомилися із недавно надбаним кафедрою обладнанням, обмінялися науковими результатами щодо вирішення подібних практичних проблем. Ознайомилися з лабораторіями й устаткуванням для проведення навчальних занять і дослідно-наукової роботи. Завідувач кафедри, професор Йозеф Крілек та доцент кафедри Ян Ковач показали  лабораторію гідравліки та лабораторію 3D-моделювання з сучасним обладнанням. Зазначимо, що значну частину такого обладнання, зокрема три 3D-принтери, 3D-сканер та устаткування для виготовлення пластикової нитки з кришок від петпляшок кафедра набула завдяки науковим ґрантам Міністерства освіти Словаччини.

Разом із словацькими колегами ми обговорили можливості подальшого розвитку взаємних наукових контактів шляхом подання спільних заявок на наукові ґранти та подальшу участь у програмі Erasmus+.

Упродовж п’ятиденного перебування у Словаччині ми мали соціально-культурну  програму, зокрема – оглядові екскурсії містами Зволен та Банська Бистриця,  відвідали музей архітектури і виноробства “Виноградницька оселя Стара Гора”, розташованого за три кілометри від села Себехлеби. Зазначимо, що цей комплекс перебуває під захистом ЮНЕСКО.

Наприкінці нашого стажування відбулася зустріч ще й з науковцями зі Словацького сільськогосподарського університету у місті Нітра, з якими знаємося з попередніх наукових конференцій і семінарів, що проводилися у Словаччині та Польщі. Неформальна атмосфера також сприяла дружнім розмовам та налагодженню нових контактів.

За результатами нашого стажування плануємо провести семінар на кафедрі лісових машин ННІ ІМАКІТ, підготувати пропозиції для внесення їх до навчальних програм підготовки здобувачів вищої освіти, застосувати набуті знання під час проведення лекційних, практичних і лабораторних занять з окремих дисциплін та  підготувати англомовні лекції з двох дисциплін магістерського рівня для аспірантів.

  Підготували: професор кафедри ЛМ Мачуга О.С.,

 доцент кафедри ЛМ Шевченко Н.В.

Last modified on Вівторок, 17 травня 2022 06:44

logo nltuНАЦІОНАЛЬНИЙ
ЛІСОТЕХНІЧНИЙ
УНІВЕРСИТЕТ
УКРАЇНИ

 

 

© 2023 НЛТУ України

Адреса

  79057, м.Львів,
    вул. Ген.Чупринки, 
103
(032) 237 80 94,
    (032) 237 79 88
nltu@ukr.net
www.nltu.edu.ua
 f  facebook.com/nltu.edu.ua

Підтримка

Центр комунікацій

Матеріали, пропозиції та побажання надсилайте на електронну адресу site@nltu.edu.ua

При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.

JoomShaper